Koronavirus

Najnevarnejši prostor za prenos okužb so restavracije

Profesor na ameriški univerzi Stanford Jure Leskovec o tem, koliko na širjenje okužb vplivajo naše potovalne navade in naši vsakodnevni premiki

aktualno
foto: PixaBay

Jure Leskovec, profesor na ameriški univerzi Stanford, je ta teden z objavo v reviji Nature požel veliko zanimanja ameriških medijev. Z ekipo so se pozno spomladi lotili preučevanja vsakdanjih potovalnih navad približno več milijonov Američanov in ugotovili, da naši vsakodnevni premiki od doma v trgovine, restavracije in tako naprej zelo pomembno pripomorejo k širjenju okužb.

"Če marca ne bi ostali doma, če ne bi zmanjšali gibanja, bi v enem mesecu zbolela tretjina celotne populacije v desetih največjih ameriških mestih. To je ogromna številka."

Ugotovili so tudi, da obstajajo superraznašalci med prostori, da smo torej v določenih javnih prostorih veliko bolj izpostavljeni okužbi kot v drugih. Samo deset odstotkov lokacij povzroči več kot 85 odstotkov vseh okužb. Najbolj nevarne naj bi bile restavracije, tem pa sledijo tudi fitnesi, kavarne, bifeji in hoteli.

"V primeru Chicaga v ZDA: če bi odprli restavracije, bi to pomenilo 600.000 novih okužb, če pa fitnese, pa dodatnih 150.000."

Raziskovalna ekipa Jureta Leskovca, ki so jo ob podatkovnih znanstvenikih sestavljali še epidemiologi in sociologi, je v raziskavi uporabila anonimizirane in agregirane podatke o lokacijah mobilnih telefonov, ki se nanašajo na dnevno gibanje sto milijonov ljudi v desetih največjih ameriških mestih. Pri tem so se opirali na podatke o gibanju ljudi med marcem in majem med soseščinami, kjer živijo, in več kot pol milijona javnih prostorov, ki so jih razporejali v 20 najizrazitejših kategorij. Model so pripravili tako, da se je na koncu povsem ujemal z dejanskim razvojem okužb v družbi.

"Naš model omogoča, da lahko testiramo različne scenarije sproščanja ukrepov. Kaj bi se zgodilo, če bi restavracijo odprli na 50 odstotkov kapacitete? Tukaj je zelo pomembna stvar ta, da ne govorimo o popolnem zaprtju ali odprtju, ampak da lahko ukrepe uvedemo tudi nekje vmes. Izračunali smo, da če bi odprli lokacije na 20 odstotkov njihove največje kapacitete, bi lahko na tak način ustavili 80 odstotkov okužb, hkrati pa bi te lokacije izgubile približno 40 odstotkov obiskovalcev."

Ob tem Leskovec še poudarja, da imamo "usodo v svojih rokah in to, da ostanemo doma, resnično pomaga zajeziti virus".