Zelje in paprike so ponavadi tista vrsta zelenjave z vrta, ki prideta v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati. Malo naš je tudi ajvar, čeprav jed izvira iz Turčije, kjer je dobil tudi ime, a za najbolj svojega ga imajo praktično v vseh državah bivše Jugoslavije. Po kislem zelju in ajvarju bo danes zadišalo tudi z radijskih valov, kajti Miha Švalj se je na eni od primestnih ljubljanskih kmetij učil skrivnosti kisanja zelja, Veronika Gnezda pa išče odgovor na večno vprašanje: kaj je doma najbolj pravi ajvar.

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov

Zelje in paprike so po navadi tista vrsta zelenjave, ki pride v obdelavo in predelavo na vrsto na vrhuncu jeseni. Včasih so zelje kisali predvsem zato, da so si zagotovili skoraj edini  odmerek vitaminov tudi globoko v zimo, dandanes pa si tradicionalne slovenske kulinarike brez njega skoraj ne moremo predstavljati.

Malo naš je tudi ajvar, čeprav si ga lasti veliko narodov, vsaka gospodinja pa za svojega pravi, da je le njen pravi in najboljši. Sicer pa je ajvar oziroma "balkanski kaviar", kot mu pravijo, na Balkan prišel iz Turčije. Beseda ajvar namreč izhaja iz turške besede za kaviar - hayvar.

 

Kakršen je torej najbolj pravi ajvar, to nam je povedal ljubljanski gostinec in poznavalec gastronomije Momčilo Jorgačević - Momo.

O skrivnosti kisanja zelja pa smo se pozanimali pri enem od pridelovalcev kislega zelja in repe z obrobja Ljubljane Milanu Ramovžu.

 

 

Miha Švalj, Veronika Gnezda