Slovenski judoisti se po skoraj 20 letih z evropskega prvenstva vračajo brez stopničk. Kljub koncu zavidljive serije, ji je treba pozornost nameniti zaradi njene posebnosti.

Slovenski judoisti se po skoraj 20 letih z evropskega prvenstva vračajo brez stopničk

Kljub koncu zavidljive serije ji je treba pozornost nameniti zaradi njene posebnosti. Na prelomu tisočletja so se namreč večji in rednejši uspehi slovenskih judoistov šele začeli, danes pa lahko država na sončni strani Alp pokaže tudi na kar nekaj olimpijskih medalj, med njimi tudi najžlahtnejše.

Za to, da tekmovalci iz letošnjega evropskega prvenstva v Pragi v domovino kolajn ne bodo prinesli, je več razlogov. Potovanja, priprave in raznovrstni treningi so bili hudo okrnjeni zaradi pandemije.

"Moramo biti korektni, pošteni do sebe, z rezultatom gotovo ne moremo biti zadovoljni. Hipne epidemološke razmere v svetu in tudi pri nas so pripomogle k temu, da so naši športniki nekoliko ovirani. Država je majhna, nimamo toliko sparingov, kot jih imajo konkurenčne velike države. Prej smo to nadoknadili, da smo kar precej potovali po svetu." - Generalni sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko.

Poleg tega je slovenski zasedbi na Češkem manjkalo nekaj zvenečih imen, med drugimi sta bili odsotni Klara Apotekar in Ana Velenšek, ki imata težave s poškodbami.

Bližnja prihodnost slovenskega juda je odvisna od dolžine in strogosti omejitev. Na večja mednarodna tekmovanja bo treba počakati do prihodnjega leta, na slovenski zvezi želijo izpeljati prvo slovensko ligo, koledar do olimpijskih iger pa je vsaj po zdajšnjem urniku poln.

Luka Petrič