Frekvenca X

Cepiva in mi 3/3: Tekma, kakršne ne pomnimo

Na zadnjem potovanju po svetu cepiv se ustavljamo pri postopku produkcije cepiva v tovarni in preverjamo, kako cepivo pristojni regulatorni organi sploh registrirajo

Cepiva in mi
Cepiva in mi - nova miniserija Frekvence X.
foto: Pixabay

Na potovanju po svetu cepiv se bomo v zadnji epizodi serije Cepiva in mi ustavili pri aktualni tekmi, kdo bo prvi priskrbel varno in dovolj učinkovito cepivo proti covidu-19. Evropska komisija je pogodbo o dobavi za zdaj podpisala s šestimi proizvajalci, po najbolj optimističnem scenariju pa naj bi cepiva na evropski trg prišla januarja. Do njih bodo najprej upravičene najranljivejše družbene skupine, o vsem povezanim s cepivom pa bo na voljo tudi namenska aplikacija. V oddaji spoznavamo tudi, kakšen je postopek produkcije cepiva v tovarni in kako cepivo pristojni regulatorni organi sploh registrirajo. Preverili smo tudi, kako bo z njegovo pravično svetovno redistribucijo in zagotavljanjem ustreznega transporta, pomudili pa smo se tudi na borzah, kjer so dobre novice o aktualnem cepivu močno prevetrile slabo razpoloženje.

Sogovorniki:

Miniserijo Cepiva in mi sta pripravili Maja Ratej in zunanja strokovna sodelavka Frekvence X, dr. Zarja Muršič.

Vabljeni tudi k poslušanju prve epizode in druge epizode, v katerih smo govorili o zgodovini cepiv in cepljenja in njunem pomenu za javno zdravje skozi stoletja ter o tem, kako cepivo deluje in kakšne vrste cepiv poznamo.