Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Ugandi.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno

Izmed spodnjih trditev izberi napačno.

 

1. Zika je ime gozdnate pokrajine v Ugandi, kjer so že leta 1947 odkrili nov, nevaren virus in ga poimenovali prav po omenjenem gozdu.

Trditev je resnična

2. Nekdanjega ugandskega diktatorja Idija Amina je na sprejemu zavrnilo dekle iz pomembne indijske družine v Ugandi. Iz jeze je Amin iz države izgnal vse Azijce.

Trditev je resnična

3. Zaradi krivolova v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja so mnogi mladi sloni izgubili starše, posledično še danes živijo v posttravmatskem stresu. Zaradi pomanjkanja zgleda starejših slonov so veliko bolj neprilagojeni in agresivni, mladi sloni pa se pogosto organizirajo celo v plenilske tolpe.

Trditev je resnična

4. "Jedca mož iz Tsava" je poimenovanje za dva leva, ki sta med gradnjo železnice v Ugandi v dobrega pol leta pokončala 135 delavcev, po čemer je bil posnet tudi z oskarjem nagrajeni film.

Trditev je resnična

5. Sindrom kimanja je otroška bolezen, katere značilen simptom je pokimavanje z glavo med jedjo. Povzroča jo močna začimba, ki jo dodajajo v matooke - tradicionalno ugandsko jed iz banan.

Trditev je izmišljena

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj