Večina ljudi zaradi epidemije ne bo občutila obremenilnih posledic na duševno zdravje, a je zelo neprimerno metati vse v isti koš, poudarja psiholog dr. Aleksander Zadel

Družine in posamezniki, ki so bili že prej funkcionalni, bodo po vsej verjetnosti ostali enaki tudi zdaj, nekateri pa bodo občutili posledice, ki jih sicer verjetno najbrž ne bi, pravi dr. Aleksander Zadel. Se pa lahko zgodi tudi nasprotno in bodo marsikoga, prej nefunkcionalnega, prav te krizne razmere notranje prebudile in opremile z vzorci vedenja, ki mu bodo te razmere pomagali preživeti bolj učinkovito.

"Za nekatere ljudi, družine, skupine, ki so bili že prej nefunkcionalni, se bodo razmere dramatično poslabšale. In na te moramo biti izjemno pozorni! Od vsakega od nas je odvisno, ali bomo ljudem, za katere vemo, da potrebujejo pomoč, ponudili roko."

V času, ki je že tako prežet s strahom in nelagodjem, se lahko hitro zgodi, da pri otrocih spregledamo njihove stiske in težje prepoznamo spremembe v vedenju.

"Tisti trenutek, ko opazimo, da otroka stvari, ki so mu bile všeč, ne zanimajo več, ko se ne zmeni za prijatelje, ko ga ne prepoznamo več v njegovih navadah, smehu in čustvovanju, nam morajo posvetiti vse rdeče lučke!"

Danila Hradil Kuplen