Z našo dunajsko dopisnico Petro Kos Gnamuš razmišljamo, kako mesec dni po terorističnem napadu okreva avstrijska prestolnica ter kakšne so njihove izkušnje z množičnim testiranjem prebivalstva.

V 18. vzporedniku smo tokrat pogledali v Avstrijo. Tam število okužb še naprej upada, zato se začenjajo pogovarjati tudi o postopnem sproščanju ukrepov. Pred tednom dni so začeli tudi množično testiranje prebivalstva, s katerim želijo oceniti, kako razširjen je virus v posameznih regijah. Gre za logistično zelo zahteven projekt, v začetku so poročali tudi o dolgih vrstah in tehničnih težavah, a izkušnje kažejo, da naj bi šlo za enega izmed uspešnih ukrepov. 

"Vlada vztraja, da je to edini način, da se prepreči tretje zaprtje javnega življenja in gospodarstva, čeprav Avstrijci težko verjamejo, da se to ne bo zgodilo, ker vedo, da je januarj in februarja običajno vrhunec gripe. Je pa res, da imajo Avstrijci že iz prvega vala kar nekaj dobrih izkušenj z množičnim testiranjem. Ocenjujejo, da bo to res pomagalo pri preprečevanju zaprtja."

Glede na to, da Avstrija ostro nasprotuje vseevropskemu zapiranju smučišč med prazniki, bo zanimivo spremljati tudi, kakšne ukrepe bodo sprejeli ob odprtju smučišč.

"Smučišča bodo začela delovati 24. decembra, ampak samo za dnevne goste. Kako pa bodo poskrbeli za ukrepe? Smučarski centri vedno znova ponavljajo, da je prostora dovolj, da gre samo za posamezne smučarje in ne toliko za skupine ..."

Našo dunajsko dopisnico Petro Kos Gnamuš smo med drugim vprašali tudi, kako mesec dni po terorističnem napadu okreva avstrijska prestolnica in kako bo letos videti tradicionalni novoletni koncert filharmonikov.

Nataša Štefe