Tudi na Hrvaškem je drugi val epidemije v polnem zamahu, v zadnjem tednu so poročali o novih rekordih v številu okuženih in umrlih v enem dnevu.

Včeraj so potrdili 3955 okužb ob 10.626 testih, skupno je aktivno okuženih skoraj 25.000 ljudi. Vstop na Hrvaško je zdaj mogoč le z negativnim izvidom testa PCR, največ okužb pa odkrivajo v prestolnici. Da se razmere še naprej slabšajo, nam je zatrdila tudi naša dopisnica iz Zagreba Tanja Borčić Bernard.

"Ogromna težava Hrvaške, ki je ta hip po štirinajstdnevni incidenci takoj za Luksemburgom, se pravi med najslabšimi državami v Evropi, je ta, da znanstvena skupnost ni enotna v svojih stališčih in predlogih, ki jih daje vladi. Eni trdijo, da ni tako slabo, drugi, da je stanje alarmantno. Na žalost je vlada premierja Plenkovića predolgo poslušala tiste, ki so trdili, da je vse pod nadzorom. Kajti zdaj postaja jasno, da na Hrvaškem čisto nič ni več pod nadzorom. Epidemiologom ne uspe več pokriti okuženih, kaj šele njihovih stikov."

Tanja Borčić Bernard dodaja, da je tudi hrvaško gospodarstvo v zelo slabem stanju, saj je to v drugem tromesečju imelo kar 15,4-odstoten padec BDP-ja, v tretjem pa kar 10-odstoten in to kljub relativno solidni turistični sezoni: "Ta podatek kaže, kako je Hrvaška odvisna od turizma."

"Tudi samo dejstvo, da se Hrvaška ne zapira ob takšni slabi epidemiološki sliki, pove, da denarja za nadomestila ni."

Med drugim smo govorili tudi o tem, kako se z okužbo in samoizolacijo sredi krize spoprijema premier Plenković ter kako bo mesto Zagreb izkoristilo 700 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada EU za obnovo po pomladnem potresu. Vprašali smo tudi, kaj nova film in knjiga razkrivata o zagrebškem županu Milanu Bandiću.

Mitja Peček