Pred tedni je odmevala izpoved Kranjčanke, ki je več kot teden dni čakala na diagnozo 'razliti slepič'. Opozorila je na dostopnost primarnega zdravstva in hudo kadrovsko stisko na področju radiologije na Gorenjskem. Raziskujemo, zakaj so v Kranju še vedno brez radiologa, ki bi opravljal tudi ultrazvočne preiskave. Za nujne primere so dogovorjeni s preobremenjenim zasebnikom. Zato mrzlično iščejo specialiste, tudi v tujini. A se je zataknilo na Ministrstvu za zdravje, kamor so decembra lani poslali vlogo za poklicno kvalifikacijo zdravnice specialistke iz tujine. Komisija o njej še ni odločila, saj imajo 250 takšnih vlog. Na ministrstvu za zdravje priznavajo zaostanke in pojasnjujejo, da vsako vlogo vodijo kot samostojen upravni postopek.

Zakaj je Kranj še vedno brez radiologa?

Pred tedni je odmevala izpoved Kranjčanke, ki je več kot teden čakala na diagnozo razliti slepič. Opozorila je na dostopnost primarnega zdravstva in hudo kadrovsko stisko na področju radiologije na Gorenjskem. Zakaj so torej v Kranju še vedno brez radiologa, ki bi opravljal tudi ultrazvočne preiskave?

Za nujne primere so dogovorjeni s preobremenjenim zasebnikom, zato mrzlično iščejo specialiste, tudi v tujini. A se je zataknilo na Ministrstvu za zdravje, kamor so decembra lani poslali vlogo za poklicno kvalifikacijo zdravnice specialistke iz tujine. Komisija o njej še ni odločila, saj imajo 250 takšnih vlog. Na ministrstvu priznavajo zaostanke in pojasnjujejo, da vsako vlogo vodijo kot samostojen upravni postopek. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik priznava, da razmere niso spodbudne.

"Stanje je zagotovo skrb vzbujajoče. Ultrazvočna preiskava je nekaj običajnega, ki mora biti dostopna 24 ur. V Kranju pa se te raziskave ne izvajajo že leto in pol."

Usklajevanja, dogovarjanja in imenovanja članov komisije, ki jo sestavljajo zdravniki specialisti s svojimi delovnimi obveznostmi, so ne le upočasnila, temveč povsem ustavila reševanje vlog. Na to opozarjajo tudi v OZG. "Nimamo časa," je odločen strokovni direktor OZG Aleksander Stepanović.

"Zdravnika bi potrebovali včeraj, ne danes. Z vseh strani bi si morali prizadevati, da se administrativni postopki pospešijo in da se ta problem čim prej reši. Kot veste, zdravnikov na tržišču ni, izobraževanje in specializacija zdravnikov trajata. Torej v prihodnjih desetih ali enajstih letih rešitev domačih zdravnikov ni pričakovati. Ta hip lahko dodaten kader le uvažamo iz tujine."

Aljana Jocif