Poslušalec Branko dokazuje, kako pomembno je takojšnje ukrepanje. Že en sam človek lahko ogromno spremeni in reši življenje!

Zgodba o poslušalcu Branku, ki je v Ličenci in Prepužu s pomočjo sodelovanja sokrajanov omogočil nakup dveh defibrilatorjev

Da sekunde res rešujejo življenja, dokazuje tudi zgodba našega poslušalca Branka, ki se je odločil za nakup javno dostopnih defibrilatorjev. Povod, da se je zgodba sploh začela pisati, pa je žalosten. 

"Moj tast je imel srčni zastoj in tašča je želela ukrepati. Doma ni bilo sicer nikogar, ki bi lahko pomagal, najbližji defibrilator pa je bil v vasi, oddaljeni 9 kilometrov. Tast srčnega zastoja žal ni preživel. To je bil povod za idejo, da bi imeli tudi v naši vasi defibrilator."

Branko je stopil še korak dlje. Defibrilatorja ni želel kupiti osebno, ampak je k njegovemu nakupu nagovarjal vsa gospodinjstva vasi.

"Najprej so vsi spraševali, koliko denarja bo potrebno dati, a cena življenja nima denarja. Defibrilatorja nisem želel kupiti osebno, ker sem želel, da bi se tudi drugi vaščani počutili kot solastniki in ga tako v nujnih trenutkih tudi uporabljali. Tako sem na 82 vratih gospodinjstev dobil prav toliko darovanega denarja. Nosili so mi ga celo domov v poštni nabiralnik. Ker je nekaj denarja po nakupu defibrilatorja še ostalo, sem šel v akcijo, zbral nekaj znancev, ki imajo podjetja in jih prosil za donacije. Na tak način smo do defibrilatorja pomagali še sosednji vasi."

Tehnologija pa ne služi svojemu namenu brez znanja o njeni uporabi.

"Poklicali smo prijatelja, ki je zdravstveni tehnik. Skupaj z njim in z zdravnico smo znanje uporabe defibrilatorja in oživljanja predali 132 ljudem. Vsi ljudje kar čakajo, vsak drug posameznik mi je rekel, 'kako se ti še to ljubi početi?', jaz pa sem mu odgovoril, da nekomu se mora. Nihče ne bi dal, a vsi bi imeli. To je ljudi spodbudilo in potem je akcija začela teči."

Jana Vidic