V času, ko država sprejema nove ukrepe za zajezitev koronavirusa se je šport v Sloveniji ujel v zanko pravil mednarodnih zvez in protokolov, ki jih narekuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Šport je večkrat opozarjal na to, da je spregledan v času boja z virusom. Pa je res? Kakšne so prakse v tujini? Kaj so naredile športne zveze za zaščito svojih športnikov in tekmovanj? Kaj smo naredili v tem pogledu v Sloveniji? S čim se soočajo slovenski kolektivi in športniki ki tekmujejo na mednarodni ravni? Odgovore v naslednjih minutah ponujata Aljaž Golčer in Boštjan Reberšak.

V obdobju, ko država sprejema nove ukrepe za zajezitev koronavirusa, se je šport v Sloveniji ujel v zanko pravil mednarodnih zvez in protokolov, ki jih narekuje Nacionalni inštitut za javno zdravje

Šport je večkrat opozarjal na to, da je spregledan v obdobju boja z virusom. Pa je res? Kakšne so prakse v tujini? Kaj so naredile športne zveze za zaščito svojih športnikov in tekmovanj? Kaj smo naredili v tem pogledu v Sloveniji? S čim se spopadajo slovenski kolektivi in športniki, ki tekmujejo na mednarodni ravni?

Evropska nogometna zveza ima to dobro urejeno, kar dokazuje tudi primer Mure. Slovenski pokalni nogometni prvaki so v okviru kvalifikacij za evropsko ligo odpotovali v Estonijo, kjer pa zaradi okužb pri tamkajšnjem nasprotniku niso odigrali tekme.

"Pohvaliti moram sodelovanje in komunikacijo. V Talinu smo imeli podporo tako NIJZ-ja kot tudi Nogometne zveze Slovenije in Uefe. Protokoli so bili jasno določeni, vedeli smo, kaj moramo narediti. Upoštevali smo navodila, ki smo jih dobili."
–Aleš Kegelj, poslovni direktor Mure

V nobenem državnem prvenstvu v Sloveniji niso predpisana testiranja pred tekmami. Pri košarkarjih Cedevite Olimpije je bila okužba potrjena samo zaradi testiranja pred evropsko tekmo, saj igralec ni kazal znakov okužbe. Če Olimpija ne bi igrala evropske tekme, bi obe ekipi ostali v trenažnem procesu. Omenjene evropske tekme pa zaradi karantene ljubljanskega moštva ne bo. Pravila evropskega košarkarskega pokala sicer predvidevajo izvedbo tekme, če ima ekipa dovolj zdravih igralcev.

"Mi spoštujemo tako pravila tekmovanja kot tudi navodila Vlade Republike Slovenije. Paradoks je, da bomo plačali davek [ker tekme ne bomo odigrali]."
– Sani Bečirović, športni direktor Cedevite Olimpije

Pogosto testiranje se je izkazalo za učinkovito. Po dozdajšnjih izkušnjah se največja in najbogatejša tekmovanja, ki največ testirajo, z nastalim položajem najbolje spoprijemajo.

Aljaž Golčer, Boštjan Reberšak