Ob ameriških volitvah, na katerih je rekordno število volivcev predčasno oddalo svoj glas, dogajanje na finančnih trgih ostaja precej mirno. Zakaj se »usodnost« tokratnih volitev ni preselila na borze in kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh? To bo pojasnil Damjan Kovačič, upravljavec skladov pri družbi Sava Infond.

Damjan Kovačič, upravljavec skladov pri družbi Sava Infond, pojasnjuje, zakaj se ''usodnost'' tokratnih volitev ni preselila na borze in kaj lahko pričakujemo prihodnje dni

Ob ameriških volitvah, na katerih je rekordno število volivcev predčasno oddalo svoj glas, dogajanje na finančnih trgih ostaja precej mirno. Joe Biden in Donald Trump sta dva različna svetova, v resnici pa v gospodarstvu med njima težko najdemo razlike. Končni rezultat predsedniških volitev bo spet voda na mlin ameriškim korporacijam. Damjan Kovačič, upravljavec skladov pri družbi Sava Infond, pojasnjuje, da "na žalost v ZDA samo na dan volitev velja načelo en človek, en glas, sicer pa vemo, da velja en dolar, en glas."

"Zaradi tega se moramo vprašati, koga podpirajo kapitalske elite, ki imajo odločilno besedo pri oblikovanju ameriške finančne in gospodarske politike, torej koga podpirata dva glavna oziroma simbolna centra moči, Wall Street in Silicijeva dolina, pa seveda dominantni medij, ki ga obvladujeta. Trumpa že poznajo in čeprav ga ne marajo preveč, lahko z njim zelo dobro shajajo. Navsezadnje je Trumpov mandat zaznamovala nadpovprečna rast delnic. Za finančne trge in korporacije bo v obeh primerih razplet win-win."

Anja Hlača Ferjančič