Legendarni glasbenik in Ježkov nagrajenec Marko Brecelj pravi, da je raje kot na vrhu piramide pomemben člen mreže ljudi, ki si prizadeva za trajnostni jutri

Ob prejemu Ježkove nagrade je bil nededljski gost Marko Brecelj. Legendarni glasbenik, mladinski animator, performer, politični aktivist in mehki terorist nas je povabil v prostore koprskega Društva prijateljev zmernega napredka.

"Da sem uporniški idol, je laskavo, ampak se ne bom spuščal v to. Ne želim idolatrijskega sistema in nočem biti na vrhu piramide. Raje sem pomemben člen mreže ljudi, ki si prizadeva za možnosti za trajnostni jutri." – Marko Brecelj

Kot aktivist za mladino še vedno velja za vzornika upornika za mlade. Pravi, da je vedno rad nastopal prav pred njimi, posebej ustvarjalnimi, izbirčnimi in kritičnimi posamezniki.

"Zorenje samostojno razmišljujočih ljudi je najbolj dragocen mikrobiotičen proces, ki se v družbi premalo ceni. V družbi je navidezno podpiran, v resnici pa zatiran."

Marko Brecelj je lovec, saj kot mladinski delavec deluje kot nekakšna hobotnica in lovi naklonjenost njihovemu delu ter svojemu življenju in ustvarjalnosti. Lovi tudi naklonjene mlade ljudi, ker se mu zdi najbolj smiselno dejanje, da na njih preneseš tisto, kar veš, in tako zadovoljiš njihovo radovednost.

Damjan Zorc