Metina potica z ocvirki in hruškova marmelada s sivko sta samo dva predloga kako na neobičajen, a presenetljivo učinkovit in okusen način uporabiti zelišča z domačega vrta. V tokratni oddaji Mimogrede smo se spet odpravili pod Krvavec, kjer ima zeliščno kmetijo Mirjam Grilc, zeliščarica in avtorica številnih knjig o zeliščih, med drugimi tudi knjige Sladice z zelišči. Čeprav sadja v sadovnjakih, namenjenega predelavi v takšno ali drugačno obliko že zmanjkuje, smo z njo kuhali marmelade in pekli sladice. Z zelišči. V oddaji pa vas spomnimo tudi, da je skrajni čas za še enega zadnji opravkov na vrtu pred zimo, čas, da posadite jesenski česen.

Več o gojenju česna smo izvedeli v Črnomlju pri Gašperju Gregoriču, o pripravi marmelad z zelišči pa pri Mirjam Grilc na kmetiji pod Krvavcem

V zgodovini ene najbolj nepogrešljivih vrtnin najdemo tudi podatke, da so to kulturno rastlino, ki prvotno izvira iz osrednje Azije, stari Grki uporabljali za krepitev moči pred olimpijskimi igrami, še posebej pa so ga cenili Egipčani, česen so našli celo v Tutankamonovi grobnici. Danes je daleč največja pridelovalka česna Kitajska, a kitajskemu česnu se je bolje izogniti na daleč in kupiti ali pridelati tistega domačega izvora in slovenskih vrst. Mi smo te našli v Črnomlju na Petrovi kmetiji pri Gašperju Gregoriču.

Pri zeliščarici in avtorici številnih knjig o zeliščih Mirjam Grilc s kmetije pod Krvavcem pa smo izvedeli, kako neobičajno, a presenetljivo učinkovito in okusno uporabiti zelišča z domačega vrta. Metina potica z ocvirki in hruškova marmelada s sivko sta samo dva predloga.

 

Miha Švalj, Veronika Gnezda