K jabolčnemu vinu, ki ga štejemo med naravne in tudi najstarejše kulturne napitke, se poda tudi pravi kostanj, divji pa je cenjen predvsem kot zdravilna rastlina.

K jabolčnemu vinu, ki ga štejemo med naravne in tudi najstarejše kulturne napitke, se poda tudi pravi kostanj, divji pa je cenjen predvsem kot zdravilna rastlina

Ponekod mu rečejo tukla, tokc, tokovec ali kar mošt, v tujini pa je znan z imenom cider. To, pri nas, v pregovorno vinorodni deželi zapostavljeno pijačo, zdaj spet izdelujejo v Zgornji Savinski dolini. Več o tokcu nam je povedal Jure Kolenc, sicer lastnik kampa Menina v Rečici ob Savinji. Pravi, da se k tej naravni pijači odlično poda tudi kostanj.

Kostanj je letos obrodil kot že dolgo ne. Tako tisti pravi, domači kostanj, ki raste pretežno v gozdovih, kot divji, ki raste tako rekoč le v urbanih okoljih, na primer v drevoredih, parkih, ulicah. Prvega v različnih oblikah uporabljamo za prehrano, drugi pa za uživanje za ljudi ni primeren, a je cenjen kot zdravilna rastlina. To niti ni tako presenetljivo, saj si kostanja sploh nista v sorodu. Več o divjem kostanju nam je povedala tudi Jožica Bajc Pivec, ki ima svojo zeliščarsko domačijo nedaleč od gradu Bogenšperk.

Miha Švalj, Veronika Gnezda