O vožnji v jesenskem času. Ne gre samo za daljše noči, tudi podnevi je marsikaj drugače. Ker je svetloba drugačna, pa čeprav je dan, strokovnjak optik razlaga, da si lahko pomagamo s kvalitetnimi sončnimi očali, ki izboljšajo vidljivost. Sicer pa Andrej Brglez opozarja še na nekatere druge pasti med vožnjo. Ob še drugih, ki jih vsi poznamo, se dogaja tudi to, da včasih, predvsem če smo malce prehitri, avto enostavno ne uboga tako kot bi pričakovali. Volan zasukamo na levo, a vozilo še vedno sili naravnost. Mnogi nagonsko v takem trenutku volan še bolj zasukajo na levo, a to ne pomaga. Zakaj ga je treba zasukati nazaj na desno, razloži Andrej.

Dogaja se, predvsem če smo malce prehitri, da avto enostavno ne uboga tako kot bi pričakovali. Volan zasukamo na levo, a vozilo še vedno sili naravnost. Zasukati ga moramo na desno

Najprej nekaj stavkov o vožnji v jesenskem času. Ne gre samo za daljše noči, tudi podnevi je marsikaj drugače. Ker je svetloba drugačna, pa čeprav je dan, strokovnjak optik razlaga, da si lahko pomagamo s kvalitetnimi sončnimi očali, ki izboljšajo vidljivost. Sicer pa Andrej Brglez opozarja še na nekatere druge pasti med vožnjo. Ob še drugih, ki jih vsi poznamo, se dogaja tudi to, da včasih, predvsem če smo malce prehitri, avto enostavno ne uboga tako kot bi  pričakovali. Volan zasukamo na levo, a vozilo še vedno sili naravnost. Mnogi nagonsko v takem trenutku volan še bolj zasukajo na levo, a to ne pomaga. Zakaj ga je treba zasukati nazaj na desno, razloži Andrej.

Še nas same zanima, kako se bomo izmazali tokrat. Zgodba o Zafiri, ki je pred časom dobila novo poglavje, je zapletena in kompleksna; pravo nasprotje esence tega avtomobila, ki je od nekdaj  bil prijazen in enostaven za uporabo. Pa gremo …
Zafira se je rodila na prelomu tisočletja, na samem začetku enoprostorske histerije. Starejši še komaj pomnimo, mlajši pa ne vedo … a to, kar so danes vseprisotni križanci, so bili pred dvema desetletjema enoprostorci. Z vsemi mogočimi derivati in izpeljankami so vladali avtomobilskemu trgu in možje ter seveda tudi žene so voljno snovali družine, le da so imeli razlog za nakup enoprostorca. Zafira in z njo Opel sta bila takrat ena resnejših igralcev. Inovativna predvsem z razporejanjem prostora, z zlaganjem sedežev, pa tudi takrat še s pregovorno Oplovo kakovostjo, je bila z nami kakšni dve desetletji. Potem se je bog avtomobilske globalnosti ujezil, na hitro združil nekaj avtomobilskih znamk in Zafira je potonila skupaj s še kar nekaterimi Opli. Do nedavnega, ko se je pripeljala iz pepela, kjer je dobila še dodatek k imenu – Life.
Ne bomo preveč slepomišili. Nova Zafira je eden izmed zdaj štirih skupnih izdelkov, ki jih tržijo Peugeot, Citroen, Toyota in zdaj še Opel. Gre za kombi, ki ga je mogoče dobiti v treh dolžinah, z različnimi nivoji oprem, motorji in seveda različnimi značkami ter nekoliko drugačnimi detajli na karoseriji. In naj takoj povemo, da je kljub skupnemu kalupu ta Opel zadržal Zafirino slavo. Avtomobil, res da z najvišjo ravnjo opreme, je toliko stran od kakršnega koli kombija, kot je bila Zafira stran od recimo Opel Kadeta. V srednji dolžini, nekaj pod petimi metri, gre za sodobno vozilo, ki je namenjeno tako poslovnim potem do osmih potnikov kot potovalno ambicioznejšim družinam … Iz originalne Zafire  je snovalcem na srečo uspelo rešiti preprosto in učinkovito prilagajanje potniškega prostora. Za pogon je v našem primeru skrbel velik, dvolitrski dizel, ki tudi v šibkejši različici poganja avto suvereno in če mu želite zlomiti hrbtenico, se morate med ovinki kar malo namučiti. Vozilo je dinamično in varno in če se bodo po kakšnem čudežu časi obsedenosti z enoprostorci vrnili, bo Zafira še vedno, ali pa ponovno, krojila sam vrh ponudbe.

Pri Fordu so ugotovili, da se je letos v primerjavi z lanskim letom delež hibridnih mondeov v Evropi občutno povečal in znaša zdaj že več kot tretjino vseh prodanih mondeov. Zato so objavili, da so proizvodnjo modelov modeo z bencinskim pogonom v celoti nadomestili s povsem hibridnimi pogoni, od lani tudi za karavanske različice. Tak pogon zagotavlja možnost vožnje s povsem električnim pogonom, uporabnikom pa za polnjenje baterije ni treba uporabljati zunanjega vira elektrike. Po novem torej ali dizel ali pa hibrid.

Iz Volkswagna pa so sporočili, da je njihov električni model ID.3 na preizkusu varnosti  Euro NCAP osvojil vseh pet zvezdic. Modelu, izdelanemu na osnovi nove modularne platforme za električna vozila, so podelili dobre ocene v vseh kategorijah – za zaščito odraslih potnikov, otrok in nezaščitenih udeležencev v prometu ter za asistenčne sisteme. Varno vožnjo vam želim vsem, ne glede na to, kaj poganja vašega…

 

Janez Martinčič