Viljem Podgoršek je profesor geografije in zgodovine ter največji zasebni zbiratelj kamnin, mineralov in fosilov. V zbirki ima mamutovo dlako, dinozavrovo jajce, meteorite in druge zanimive kose, v geološko-paleontološkem muzeju Pangea v bližini Cirkovc pa med drugim najdemo tudi največjo sistematično zbirko mineralov Pohorja na svetu, v muzeju pa skupno evidentiranih več kot 10.000 različnih primerkov z vseh celin. Občutek, ko sam najde nov primerek, je svojski. "Na koncu moraš najmanj počastiti kolege s pijačo," pravi.

Viljem Podgoršek je profesor geografije in zgodovine ter največji zasebni zbiratelj kamnin, mineralov in fosilov. V zbirki ima mamutovo dlako, dinozavrovo jajce, meteorite in druge zanimive kose

Viljem Podgoršek je strasten zbiratelj, ki je postavil geološko-paleontološki muzej Pangea v bližini Cirkovc. Med drugim ima največjo sistematično zbirko mineralov Pohorja na svetu, v muzeju pa skupno evidentiranih več kot 10.000 različnih primerkov z vseh celin. Občutek, ko sam najde nov primerek, je svojski. "Na koncu moraš najmanj počastiti kolege s pijačo," pravi.

"V Mongoliji sem od domačina dobil ta kos lupine dinozavrovega jajca. Skušal mi je prodati skoraj celo ohranjeno jajce za 170 dolarjev, kar je smešno poceni, a je take kose prepovedano odnesti iz države. Kazen je mesec dni zapora. Nisem hotel tvegati, ker me domačin ni razumel, pa je ceno zniževal. Edinkrat v življenju sem si želel: ne znižuj cene. Na koncu mi je ta majhen kos lupine dal zastonj."

Zbiratelj pravi, da je zbirka vredna nekaj novih mercedesov, a bi sam vedno prej izbral prestižen kos kamnine ali mineral kot nov avtomobil. "Mercedesa ni težko kupiti, imaš denar, se pelješ. Ustvariti zbirko pa je malo drugače." Na simbole prestiža in na čas gleda drugače kot nekateri.

"Cela človeška zgodovina je samo trenutek v zgodovini Zemlje. Kaj šele ena generacija ali posameznik. Ja, kaj smo mi? Prahec v vesolju. Živi prahec!"

Uršula Zaletelj