Razmišljamo o novih konceptih javnega prostora, ki se je, odkar živimo v pandemični družbi, s trga in ulic umaknil v naše dnevne sobe in spalnice. Tudi odnos do parka in gozdnih površin se je spremenil v primeru s tem, kar nam je pomenil še pred enim letom.

Kaj se dogaja z javnim prostorom, kako to opazuje stroka in kako prebivalci?

Kaj se dogaja z javnim prostorom, ki smo ga uporabljali dobršen del dneva? Po mestu se zdaj ne smemo premikati med deveto uro zvečer in šesto zjutraj, naši domovi, ki so bili od nekdaj namenjeni zasebnosti, pa so postali prostor, kjer delamo in komuniciramo s svetom. Postali so bistveno bolj javni prostori kot pa trgi, ulice ali pisarne v mestu.

Da bomo celoten svet, ki ga naseljujemo, morali začeti obravnavati popolnoma drugače, je bila tudi tema letošnjega tretjega mednarodnega simpozija Nonument, ki je sočasno potekal v Ljubljani in Pragi: "Nonument je pojem, skozi katerega razmišljamo o radikalnih spremembah v prostoru, medtem ko se dogajajo."

"Globalne spremembe, covid-19 ... vse to so izzivi, ki so pred nami, ki nas gledajo v oči, ampak se nanje odzivamo zelo pozno. Na te izzive bi morali odgovarjati že v 90. letih, pa smo bili preveč navajeni na neoliberalne samoumevnosti. Vse bolj smo postali prepričani, da bo trg namesto načrtovanja rešil vse. To, da pustimo trgu odločanje o vsem, ima neposredne posledice ne le na ekonomijo, distribucijo bogastva, ampak tudi na naš prostor, kakovost življenja, v katerem vsakodnevno živimo. In to opazimo le takrat, ko se vsakdanjost tako radikalno spremeni." – arhitekt Miloš Kosec

Nina Zagoričnik