Gledališča sodijo med tiste ustanove, ki so se letos znašla v nezavidljivem položaju. Zaprli so jih, pa omejevali število obiskovalcev predstav in po tem, ko so mnoga precej optimistično vstopila v novo sezono se zdaj spet obetajo precej negotovi časi. Kakšni časi se obetajo gledališčem in kako jih bodo prebrodili? Odgovarja Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica.



Kakšni časi se obetajo gledališčem in kako jih bodo prebrodili? Odgovarja Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica

Gledališča sodijo med tiste ustanove, ki so se letos znašle v nezavidljivem položaju. Zaprli so jih, pa omejevali število obiskovalcev predstav in po tem, ko so številna precej optimistično vstopila v novo sezono, se zdaj zanje spet obetajo precej negotovi časi.

"Gledališč ne moremo kar zapreti in kar odpreti. Veliko lažje je zapreti kot odpreti, saj veste, vsaka stvar potrebuje svoj čas in predstava v gledališču se ne zgodi v trenutku. Pred predstavo je vrsta dolgih in kakovostnih vaj in če teh ni, tudi kakovostne predstave ne more biti. Tudi za predstavo, ki je že bila narejena, velja enako. Ne moremo po mesecu prekinitve igralcev kar poslati na oder in jim dejati, da je zdaj pred njimi občinstvo in dajte. Res je, da smo profesionalci, ampak za kakovostno delo je potreben tudi čas." – Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica

"Že ob začetku koronakrize smo imeli zelo dobre rezultate s selitvijo na splet in seveda se bomo na splet preselili tudi tokrat," o dejavnostih v prihodnjih tednih pravi direktorica SNG Nova Gorica. Spet bodo odprli arhive, pripravili in izdelali bodo zvočne knjige.

Veliko kulturnih ustanov je ob drugem valu epidemije že zaprlo svoje dvorane. Poleg gledališč so med njimi kinematografi, Slovenska kinoteka, Slovenska filharmonija, Cankarjev dom.

''V Kinu Šiška bomo še vedno vztrajali na realizaciji programskih vsebin, seveda, po prilagoditvenem scenariju … prehajamo v digitalni svet, tako da bomo oblikovali neke vrste nočni program Kina Šiška.'' Simon Kardum, direktor Centra urbane kulture Kino Šiška

Različne razstave so na ogled v razstavnih prostorih kulturnih domov, v galerijah in muzejih.

''Trenutno muzeji sicer še čakamo na nadaljnje ukrepe vlade oziroma odločitve Ministrstva za kulturo, Pripravljamo se, da bo takšno stanje kot je bilo v pomladi. Torej, da bomo morali muzeje zapreti ... in v tem primeru se bo naše delovanje ponovno preselilo na splet.'' – predsednica Skupnosti muzejev Slovenije dr. Aleksandra Berberih-Slana.

Aleš Smrekar, Jolanda Fele