Ko se v nekaj dneh z nagovori državljanom oglasita predsednika države in vlade, za njima pa še ključni ministri, je jasno, da nas politični vrh pripravlja na slabe novice. Ko je ključno sporočilo, da so razmere resne, da pa bomo "skupaj zmogli", je to že zanesljiv znak za alarm. Zdaj gre zares. Zelo zares.
Centrifugo vrti Tanja Starič.

Razmere so resne. Zdaj smo dejansko življenjsko odvisni drug od drugega

Ko se v nekaj dneh z nagovori državljanom oglasita predsednika države in vlade, za njima pa še ključni ministri, je jasno, da nas politični vrh pripravlja na slabe novice. Ko je ključno sporočilo, da so razmere resne, da pa bomo "skupaj zmogli", je to že zanesljiv znak za alarm. Zdaj gre zares. Zelo zares. To je sporočilo predsednika vlade iz začetka tedna. "Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo."

Dve uri kasneje je premier kar po Twitterju razglasil epidemijo. Na koncu tedna pa … "Ta teden bo ključen v boju proti epidemiji." In tako smo v nekaj dneh vstopili v nekoliko mehkejšo različico spomladanskega zaprtja države.

Drugi val epidemije koronavirusne bolezni je udaril skoraj mesec dni prej, kot so pričakovali celo strokovnjaki. In udaril je tako silovito, da so brez pravega odgovora ostali tudi politiki. V krču je vsa Evropa, večina vlad sprejema eno omejitev za drugo, nekatere logične in upravičene, o drugih pa, no ja, bi se lahko dolgo pogovarjali. Če bi se o odlokih, ki jih vlada sprejema po hitrem postopku in večkrat na dan, sploh lahko pogovarjali.

Tanja Starič