Klubski maraton Radia Študent je letos v za rokenrol težkih časih kljub oviram odtekel častitljivi dvajseti krog. Ob okrogli ponovitvi, ko je koronakriza odmaknila vselej nabito polni ljubljanski finale, je pretekel še častni izštekani krog. V ponedeljek 9. novembra 2020 so Izštekani posneli akustično klubskomaratonsko smetano zadnjih let in jo ponudili v pravoverni, čisti, nepredelani recepturi. Nastopili so ljubljanski kitarskobesedni čarodej Miha Peterlič, obalni funky divjaki Pantaloons in očarljivi novi štajerski ženski duo 3:rma.

Miha Peterlič, Pantaloons in 3:rma - akustična klubskomaratonska smetana zadnjih let

Klubski maraton Radia Študent je letos v za rokenrol težkih časih kljub oviram odtekel častitljivi dvajseti krog. Ob okrogli ponovitvi, ko je koronakriza odmaknila vselej nabito polni ljubljanski finale, je pretekel še častni izštekani krog. V ponedeljek 9. novembra 2020 so Izštekani posneli akustično klubskomaratonsko smetano zadnjih let in jo ponudili v pravoverni, čisti, nepredelani recepturi. Nastopili so ljubljanski kitarskobesedni čarodej Miha Peterlič, obalni funky divjaki Pantaloons in očarljivi novi štajerski ženski duo 3:rma.

Klubski maraton je edinstven koncept, ki že dve desetletji po slovenskem alter klubovju vsako sezono popelje šest obetavnih izbrancev različnih zvrsti in poetik. Z zaledjem na Radiu Študent, z dodelano vizualno podobo in z izdatno promocijsko podporo klubskim špilom doda radijske koncerte, iz vsega skupaj zgradi čisto pravo turnejo ter nasploh poskrbi, da ptički iz gnezda zletijo z velikim zagonom. Tudi letos mu je kljub omejitvam uspelo organizirati 18 koncertov. Žal pa se je v prihodnost odmaknil finale, ki vselej obeleži čas okoli noči čarovnic ter do vrha in čez napolni metelkovsko Menzo.

A dvajseta ponovitev pač terja poseben tretma. In če je klubovje v tem času zaprto, vrata Izštekanih niso. Ti so staknili glave z uredniško ekipo Maratona in iz programa zadnjih let izluščili tri popolnoma akustične ter obenem precej različne primerke - in tako dobili Izštekani Klubski maraton.

Ljubljanski kantavtor Miha Peterlič je kot Maratonec leta 2016 gojil domala punkersko poetiko. Letos je povil izjemni albumski prvenec “Nizke vode”, ki je precej drugačne, nežnejše baže. Je kdo omenil Tomaža Pengova? Ja, brez heca, ni treba biti preveč drzen, da se ti utrne ta primerjava. “Na KM sem se prvič srečal s pojmom turneja. Kar naenkrat veš, da je pred tabo deset koncertov v naslednjih dveh mesecih. In za vse je poskrbljeno. Izjemna šola. In privilegij,” pripoveduje.

Lanski Maratonci z Obale Pantaloons vihtijo za rokenrol neobičajni nabor instrumentov: bobni, saksofon in suzafon. Z dodatkom elektronike varijo divjo, samosvojo mešanico funka, jazza, dubstepa, broken beata in sorodnega. Tik pred snemanjem prvega albuma so v Izštekane prišli v nepredelani, popolnoma akustični, ulični različici. “KM nam je dal ogromno nastopaške kilometrine. Postavil nas je na realna tla, videli smo, kaj se dogaja na glasbeni sceni, kako obsežno je slovensko občinstvo, kako hitro se širi glas.”

Nežni biser letošnjega Maratona prihaja iz Maribora. 3:rma je duo kitaristke Urške Supej in pevke Maše But. Obe študentki jazza na Deželnem konservatoriju v Celovcu sta se našli v kantavtorskem izrazu ter v njem združili silovito milino in besedilno ostrino. “Po pravici povedano nisva pričakovali, da naju bodo izbrali. Najina glasba ni ravno alternativna. Najbrž so žirijo pritegnila besedila, ki so drugačna, kot bi pričakovali v taki nežni zvrsti. Izkušnja KM je bila dobra tudi zato, ker sva nastopili na prizoriščih in pred občinstvom, pred katerim sicer verjetno ne bi.”

Tudi Izštekani - prav tako, najbrž veste, rojeni na Radiu Študent - se često napajajo pri bogatem klubskomaratonskem izviru. V preteklosti so gostili mnoga velika imena slovenske alternative, ki so se kalila tam, kot so Moveknowledgement, Melodrom, Samo Boris, Valterap, Kleemar, Štefan Kovač Marko banda, We Can’t Sleep At Night, Barely Modern, Čao Portorož, Hexenbrutal, Koala Voice, persons from porlock, Haiku Garden ali prav pred kratkim Parliament Attack.

Skratka, ko se srečata taka velikana, kot so Izštekani in Klubski maraton, se mora roditi nekaj dobrega. In posebnega. Izštekanega pač.

[FB video]

Jure Longyka