Glasba

In memoriam: Eddie Van Halen (26. 1. 1955–6. 10. 2020)

Slovo cenjenega mojstra šestih strun

3627
foto: Ebet Roberts

Kot revolucionar na področju sodobne rokovske kitare je Eddie (Edward Lodewijk) Van Halen presenetil že leta 1977. Razvil je specifičen zvok, na začetku poti je ob pomanjkanju denarja za kitarske učinke veliko zvokov ustvaril samo s kitaro, kar je rezultiralo v unikatnem pristopu do instrumenta. S tem je ustvaril nabor majhnih trikov in svojstvenih vložkov. V vsak solo je vključil zlorabo tremola oziroma ročke na kitari, ki služi za proizvodnjo raznih zvočnih učinkov vse od rahlega valo­vanja zvoka okrog osnovnega tona pa vse do simulacije cviljenja mačke ali celo do potresa. Populariziral je uporabo tapping tehnike v rokovski glasbi. Gre za igranje po vratu kitare z obema rokama, s čimer kitarist lahko dvakrat hitreje igra solo vložke.

Eddie Van Halen je slovel kot izjemen kitarist in glasbenik, ki je dal več na interpretacijo kot na note. Poleg izjemnega posluha in glasbenega spomina ga ravno to dela drugačnega od večine slavnih mojstrov šestih strun. Izredno tenkočuten in poln idej je električno kitaro popeljal na novo raven. Leta vaj in igranja v očetovem bendu na porokah in rojstnih dnevih skupaj z bratom Alexom so strast do instrumenta ob popolni zagnanosti pripeljali do rezultatov, kakršnih marsikdo nikdar ne bo doživel.

Seveda v ZDA, deželi priložnosti, teh ni dovolj za vse. Eddie Van Halen je imel srečo in bil ob pravem času na pravem mestu.

Skupina Van Halen, katere duša je bil, bo ostala znana po tehnični dovršenosti, odlični uigranosti in po udarnih skladbah. Energičen zvok, močna glasba in Eddiejeve pirotehnične kitarske ekshibicije so zaščitni znaki skladb Jump, Eruption, Runnin' With The Devil, Hot For Teacher, Panama, Why Can't This Be Love, When It's Love, Poundcake, Right Now (nagrada gremi leta 1992) ter marsikatere druge iz njegove svetle zakladnice. V začetku osemdesetih so Van Halen sloveli tudi kot najbolj atraktiven stadionski bend.

Če je Eddie za vzornika navajal Jimija Hendrixa in Erica Claptona, marsikdo ravno zanj lahko reče, da ga je njegovo delo spodbudilo k raziskovanju tega čudovitega instrumenta.

Eddie in skupina Van Halen bosta z vami ob koncu današnjega večera na Valu 202.

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih