Po maratonskem sodnem procesu se je po petih letih in pol končalo sojenje proti grškim neonacistom Zlata zora. Sodišče je vidne vodilne člane spoznalo za krive vodenja in organiziranja kriminalne združbe. Sodišče je tudi odločilo, da je podpornik stranke Jorgos Rupakias kriv umora 34-letnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013. Grozi mu najdaljša zaporna kazen. V procesu so članom stranke sodili tudi v dveh primerih zaradi poskusa umora, in sicer egiptovskih ribičev 12. junija 2012 in članov komunističnega sindikata PAME 12. septembra 2013.

Kaj to sojenje in obsodba pomeni za grško družbo? Se je s tem res znebila nacizma?

V analizi s Katjo Lihtenvalner, poročevalko Večera iz Aten.

Analiza največjega sodnega procesa proti nacistom po Nürnberških procesih s Katjo Lihtenvalner, ki sojenje proti Zlati zori spremlja že več kot pet let

Po maratonskem sodnem procesu se je po petih letih in pol končalo sojenje proti grškim neonacistom Zlata zora. Sodišče je vidne vodilne člane spoznalo za krive vodenja in organiziranja kriminalne združbe. Sodišče je tudi odločilo, da je podpornik stranke Jorgos Rupakias kriv umora 34-letnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013. Grozi mu najdaljša zaporna kazen. V procesu so članom stranke sodili tudi v dveh primerih zaradi poskusa umora, in sicer egiptovskih ribičev in članov komunističnega sindikata PAME.

Katja Lihtenvalner, ki iz Aten poroča za Večer, intenzivno spremlja sodni proces že od začetka: "Sodišče je vse to res odločilo, vendar se sojenje še ni končalo. Nihče od obtoženih nacistov včeraj ni šel v zapor, nobenemu ni bila izrečena kazen, vključno z Rupakiasom, Michaloliakosom (vodja Zlate zore), itd. Ključno vprašanje je: so grškim nacistom šteti dnevi? Odgovor je: tega zaenkrat še ne vemo."

Gašper Andrinek