Študentske družine so tiste izjeme, ki jim država ta hip dovoljuje bivanje v študentskih domovih. Te so stalni dom za približno tretjino študentskih družin. Mlade starše pa so zaostrene epidemiološke razmere postavile pred še večje izzive, med študijem na daljavo morajo namreč skrbeti še za otroke, saj večina malčkov v teh dneh ostaja doma. Kako se študentski starši spopadajo s čustvenimi, partnerskimi in študijskimi izzivi, tudi v primerjavi s preteklostjo, je poizvedela Eva Lipovšek.

Z mladimi starši o izzivih, s katerimi se med drugim valom epidemije spopadajo študentske družine

Študentske družine so izjeme, ki jim država ta hip dovoljuje bivanje v študentskih domovih. Mlade starše pa so zaostrene epidemiološke razmere postavile pred še večje izzive, med študijem na daljavo morajo namreč skrbeti še za otroke, saj večina malčkov v teh dneh ostaja doma. Helena Šijanec je 27-letna študentka družinske in zakonske terapije, ki dopoldneve preživlja skupaj s svojo dvoletno hčerko. Poudarja tudi negativen vidik študija na daljavo ob hkratni skrbi za otroka.

"Malo sem naveličana, utrujena, drugače je, če si ti na faksu s sošolci v živo. Upam, da bomo potrpeli še dva ali tri tedne, potem pa da bi vsaj vaje izvajali v živo."

Popoldne, ko ima Helena Šijanec predavanja na daljavo, skrb za malčico prevzame njen oče Gregor, ki nam je opisal družinsko dinamiko.

"Za nas nove okoliščine pomenijo prostorsko prilagoditev, da lahko Helena v miru spremlja vaje in predavanja, po drugi strani pa nam zato, ker ji ni treba na faks, ostane več skupnega časa."

Družina Šijanec se v primerjavi z eno tretjino študentskih družin ni odločila, da bo njihovo bivališče študentski dom. V Ljubljani sta tem družinam namenjena dva študentska domova v Rožni dolini. V Mariboru študentskim družinam univerza ponuja nekaj stanovanj, Univerza na Primorskem pa takšnih kapacitet tako rekoč nima, saj jim primanjkuje postelj še za navadne študente. Podpredsednica Kluba študentskih družin Slovenije Sanja Mikac na podlagi svoje izkušnje opisuje, kako teče življenje družin v študentskem domu.

"Pri študentskih družinah skoraj ne poznamo poporodne depresije oz. takih stvari, ki doletijo mame. Vsi smo povezani in si pomagamo med sabo in pazimo na otroke, ko ima nekdo faks ali druge obveznosti."

V obdobju zaostrenih epidemioloških razmer so študentske družine ena izmed izjem, ki jim ni bila odrejena izselitev iz študentskega doma do izboljšanja razmer. Mlade družine so zato ostale tam, držati se morajo ukrepov, med katerimi je tudi prepoved druženja. Današnej razmere so veliko študentskih družin pahnile tudi v finančno stisko. Pogosto vsaj eden izmed študentskih staršev dela, največkrat prek študentske napotnice, delo v številnih panogah pa je trenutno okrnjeno.

Eva Lipovšek