Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o jabolkih.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno

Ob svetovnem dnevu jabolk tokrat ponujamo pet nenavadnih dejstev, tako ali drugače povezanih s tem sadežem. Izberite napačnega.

 

1. Newton je »evreka« trenutek pri pisanju zakona o gravitaciji dobil, ko je po kosilu pod jablano počival in mu je na glavo padlo jabolko.

Trditev je izmišljena

2. Steve Jobs je navdih za ime in logotip svojega podjetja dobil med obiskom jabolčnega nasada, medtem ko je bil na sadni dieti. Beseda »Jabolko/Apple« se mu je zdela zabavna, živahna in ne zastrašujoča.

Trditev je resnična

3. Pregovornemu »jabolku spora« v nemščini pravijo tudi »der Apfel der Paris« (Parisovo jabolko), kar pokaže tudi na izvor frazema – antično Trojo.

Trditev je resnična

4. Jabolko je sadež, ki izvira iz Kazahstana. Največje mesto v državi so Kazahstanci zato poimenovali kar Almaty - Jabolko.

Trditev je resnična

5. V svetem pismu jabolko kot prepovedan sad v rajskem vrtu ni omenjeno niti enkrat. Jabolko je postalo prepovedan sad(ež) pri prevodih zaradi latinske igre besede – malus v latinščini pomeni oboje: slab in jabolko.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj