Antikviz

Azerbajdžan

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Azerbajdžanu

baku-4626962_1920
Baku, Azerbajdžan
foto: Pixabay

Izmed petih trditev izberite napačno.

1. Azerščina, oziroma azerbajdžanščina je jezik, ki se še danes uradno lahko zapisuje v treh različnih pisavah: latinici, cirilici ali perzijski pisavi.

Trditev je resnična

2. Manat je denarna valuta Azerbajdžana. Simbol zanj je skorajda enak evrskemu, le da je obrnjen za 90 stopinj, da je videti kot M. Zaradi očitne podobnosti je Evropska centralna banka leta 2006 tožila Azerbajdžan.

Trditev je izmišljena

3. Azerbajdžanski milijarder Ibrahim Ibrahimov v Kaspijskem morju načrtuje izgradnjo umetnega arhipelaga otokov za 100 milijard dolarjev, na njem naj bi stala tudi najvišja stavba na svetu, visoka več kot kilometer.

Trditev je resnična

4. Podjetje Branobel je konec 19. stoletja v Azerbajdžanu načrpalo polovico celotne svetovne nafte. Ime je podjetje dobilo po bratih Nobel: Robertu, Ludigu in Alfredu.

Trditev je resnična

5. Povprečna letna temperatura prestolnice Baku je do desetinke enaka povprečni letni temperaturi celotnega sveta (oziroma Zemlje).

Trditev je resnična