Z dopisnikom Boštjanom Anžinom o novicah in zgodbah, ki v tem času zaznamujejo tudi Balkan. Kako je z oblikovanjem nove vlade v Črni gori in kakšni so sklepi po spletnem vrhu berlinskega procesa?

Kako je z aktualnimi covidnimi številkami na Balkanu, naš dopisnik odgovarja, da za zdaj še ni odstopanj od evropskih vzorcev, in čeprav so številke celo nekoliko nižje, v Srbiji na primer opozarjajo na enake probleme, bolnišnice se polnijo: "Beograd je že ves čas žarišče okužb, ampak je mesto, kjer omejitve za zajezitev virusa najmanj veljajo. Enako velja tudi v Bolgariji. Tam se ljudje pritožujejo nad številnimi odprtimi lokali in bari, čeprav imajo rekordna števila okužb. V Romuniji so na cesti zdravniki, ki niso dobili obljubljene finančne pomoči ..."

"Aleksandar Vučić pa javnosti pošilja zelo različne signale. Po eni strani govori, da mora gospodarstvo delati naprej, po drugi strani pa se zavzema za strožje ukrepe, torej čisto zaprtje, polovični ukrepi pa naj bi bili le škoda za gospodarstvo."

Pred dnevi je potekal tudi spletni vrh Berlinskega procesa, ki ga sestavljajo predstavniki šestih držav Zahodnega Balkana: Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Med drugim so podpisali deklaracijo o skupnem regionalnem trgu in zeleno agendo. Kaj to, če sploh kaj, v teh zaostrenih razmerah pomeni v praksi?

"Čas je za zeleno agendo. V tem jesensko-zimskem času bi lahko masko nosili ne le zaradi covida, ampak tudi zaradi onesnaženega zraka. Beograd je eno najbolj onesnaženih mest. Da gredo prihodnja vlaganja v to smer, je absolutno zelo dobro, saj smo imeli že veliko primerov, da so nekatera podjetja tudi iz Kitajske prevzemala to že sicer umazano industrijo in hkrati izkoriščala možnost, da Srbija še ni članica Evropske unije in so zato ukrepi manj strogi."

Govorili smo tudi o Črni gori in kaj se tam dogaja z oblikovanjem nove vlade, saj so konec avgusta imeli volitve, na katerih je opoziciji po tridesetih letih uspelo nekako s prestola vreči Mileta Đukanovića, ter ob koncu spregovorili še nekaj malega o jesenskem koronskem razpoloženju v Beogradu in nogometni evforiji.

Mitja Peček