Dopisnik iz Združenih držav Amerike Andrej Stopar sporoča, da so tesni rezultati na volitvah za ameriškega predsednika presenetili. Tam pravijo, da ima za zdaj Joe Biden širšo pot do zmage, Donald Trump pa ožjo.

V 18. vzporedniku smo se odpravili v mesto, v katero so že ves teden uprte oči svetovne javnosti. Washington je središče ameriške volilne drame, ki je v tem tednu postregla s preobrati, napetimi trenutki in predvsem veliko negotovosti. Z našim washingtonskim dopisnikom Andrejem Stoparjem smo razmišljali, kaj lahko razberemo iz rezultatov volitev, kakšen boj za njihovo interpretacijo je pred nami v prihodnjih tednih in mesecih ter kako bo tesen rezultat vplival na razdore in napetosti v ameriški družbi. Hkrati smo pogledali še tista glasovanja, ki so ob predsedniških volitvah ostala v ozadju – na glasovanja o legalizaciji različnih drog v številnih zveznih državah.

"Ozračje je razgreto. /.../ Jaz sem previden. Ne čutim pa neke posebne nevarnosti, če grem ven tukaj v Washingtonu. So se pa vsi pripravili na proteste." – Andrej Stopar

Mitja Peček