Kaj vse nam sporočajo aktualni podatki, kaj lahko izluščimo iz njih in kaj je mogoče napovedati za prihodnje tedne?

V zadnjem tednu se je število na novo odkritih okuženih v Sloveniji vidno povzpelo, strma krivulja povečevanja števila je presenetila tudi tiste, ki se ukvarjajo z napovednimi modeli širjenja epidemije koronavirusne bolezni. Po dozdajšnjem trendu bi namreč lahko vse tri kriterije za razglasitev ukrepov z rdečega seznama dosegli že v manj kot enem tednu. Kaj vse nam sporočajo aktualni podatki, kaj lahko izluščimo iz njih in kaj je mogoče napovedati za prihodnje tedne?

Sogovorniki v oddaji:

Včeraj popoldne je specializant infektologije Federico V. Potočnik sporočil, da je za njim 32-urno dežurstvo, danes je bil v zgodnjih jutranjih urah znova na delovnem mestu. Na oddelku, na katerem deluje, se je s koronavirusom ta teden okužilo 14 medicinskih sester, med okuženimi so tudi trije zdravniki.

Potočnik poudarja, da lahko največ storimo prav sami. "Gre za to, da lahko sami največ naredimo za svoje zdravje, za naše bližje. Ukrep je zelo preprost: higiena rok in kašlja, ne dotikajte se obraza, kašljajte v rokav, nosite masko in vzdržujte razdaljo metra in pol. Če storimo samo to, smo naredili ogromno."

Maja Ratej