Ob prazniku slovenskega športa bo predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Tomas Bach slovenski športni doprinos v naslednjih minutah postavil v širši okvir. Pojasnil bo, zakaj ga slovenski uspeh na Touru navdušuje in zakaj je naklonjen olimpijskim igram v različnih državah. Thomas Bach je Slovenijo obiskal v ponedeljek, ko se je srečal s slovenskim političnim vrhom, sodeloval pa je tudi na dobrodelnem dogodku fundacije Mira Cerarja, ki pomaga športnikom iz socialno ogroženih družin.

Anja Hlača Ferjančič ga je med drugim vprašala, če bo prav on tisti, ki se bo dokončno odločil, če prestavljene olimpijske igre v Tokiu bodo in kaj lahko naredi za to, da bi tudi športniki iz komercialno manj zanimivih panog dobili svoj del pozornosti.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach ob prazniku slovenskega športa slovenski športni prispevek postavlja v širši okvir

Obisk Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, je bil skrbno načrtovan, zagotovo pa ni pričakoval, da se bo v Sloveniji pojavil v času evforije, ki je zajela državo zaradi uspeha na kolesarski dirki po Franciji.

"Čudovito je videti, kako ta športna velikanka – Slovenija je namreč v športu v družbi največjih – uživa v športnih uspehih. Kar zadeva Tour: zmage so različne, ne gre le za prvo in drugo mesto. Gre tudi za pošten način, na katerega se ta dva velika športnika obnašata drug do drugega. To je olimpijski duh narejen v Sloveniji."

V Tacnu se bo srečal s slovenskimi kandidati na nastop v Tokiu. Kaj jim bo sporočil in kaj reči športnikom, ki so morali spremeniti priprave na najpomembnejše tekmovanje?

"Zagotovil jim bom, da se bomo prihodnje leto srečali v Tokiu. Za to imam dobre dokaze. S kolesarsko dirko po Franciji, z EP v slalomu na divjih vodah, z odprtim prvenstvom ZDA v tenisu in golfu ter drugimi prireditvami imamo dokaze, da se tudi v teh časih da organizirati velika športna tekmovanja. Imamo še nekdaj spodbudnih novic, ki so povezane s hitrimi testi in cepivom, morda celo različnimi cepivi. To bi zelo pomagalo pri organizaciji iger v Tokiu."

Kriza je jasno pokazala, da športi, ki so zanimivi za neposredne televizijske prenose, cvetijo, ostalim gre precej slabše. Kaj lahko Mednarodni olimpijski komite, ki seveda združuje tudi te športe, stori na tem področju?

"Za športe, ki so manj zanimivi za klasične televizijske prenose imamo odlično digitalno platformo, t.i. olimpijski kanal. Tam lahko neposredno spremljate veliko športih dogodkov. Sicer pa bi rad poudaril, da zdaj dajemo veliki olimpijski oder na razpolago že 33 športom. Na tem največjem tekmovanju, jih lahko spremlja ves svet. Olimpijske igre prek televizije spremlja več kot polovica svetovnega prebivalstva. Za športnike, ki tekmujejo v manj izpostavljenih panogah, je to izjemna priložnost … Glede na to, da tudi sam prihajam iz manj popularnega športa, vem o čem govorim."

Kdo bo zadnja oseba, ki bo prižgala zeleno luč za olimpijske igre v Tokiu?

"Takšno odločitev lahko sprejmeš le po usklajevanju z ostalimi. Teoretično ima seveda Mednarodni olimpijski komite možnost, da dokončno reče 'ja' ali 'ne'. Ampak kot rečeno: tako je le v teoriji. Do sedaj smo se glede vsega posvetovali in odločili skupaj z Japonsko. Tudi glede preložitve iger. Pri vseh ukrepih za preprečevanje širjenja covida 19 in organizacijskih odločitvah se posvetujemo z organizacijskim odborom, tudi novi predsednik japonske vlade je enako predan uspehu iger kot nekdanji premier. Svetujejo nam vrhunski znanstveniki, strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije, tako da se bomo odločili dobro informirani."

Anja Hlača Ferjančič