Sopotnica

Če znamo uporabljati pametni telefon, še ne pomeni, da smo digitalno usposobljeni

Dr. Emilija Stojmenova Duh, zaposlena v laboratoriju za telekomunikacije, pri svojih projektih povezuje znanost in gospodarstvo, za odličnost v komuniciranju pa je prejela priznanje Prometej znanosti

IMG_3539
foto: Val 202

"Slovenija še daleč ni pametno mesto. Dunaj pa je, a ne zaradi tehnologije, ampak zaradi načina odločanja. Če želimo, da je mesto pametno, mora to znati prisluhniti svojim prebivalcem in zadovoljiti njihove potrebe."

Dr. Emilija Stojmenova Duh, docentka na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je zaposlena v laboratoriju za telekomunikacije. Pri svojih projektih povezuje znanost in gospodarstvo, za odličnost v komuniciranju pa je lani prejela tudi priznanje Prometej znanosti.

"Najbolj me skrbi, da vlada izkorišča hipne razmere tako, da vzpostavlja nenavadne ukrepe in nadzor, ukinja institucije, ki bi morale biti neodvisne. Zato si resnično želim, da bi bili bolj aktivni državljani. Da nismo samo na Facebooku ali Twitterju ter čakamo, kaj se bo zgodilo. Če je kdaj čas za aktivacijo, je to zdaj."

Emilijo Stojmenovo Duh ne preseneča, da veliko ljudi ne zaupa stroki. Razlog pa delno vidi v vladi: "Ta postavlja na položaje ljudi, ki jim niti strokovnjaki ne zaupajo, kaj šele splošna javnost. Zelo je nevarno, če stroki in znanosti ne zaupamo."