24. septembra leta 1945 je nekdanji smučarski skakalec, predvsem pa vizionar, Rudi Finžgar, v Begunjah na Gorenjskem ustanovil zadrugo za izdelavo športnega orodja in jo poimenoval Elan. Letos torej podjetje, ki je predvsem z zmagami Ingemarja Stenmarka postalo znano v Evropi pa tudi izven nje, praznuje 75 let obstoja. V kakšni kondiciji je zimska divizija podjetja, s katero se je vse skupaj začelo?

Pred 75 leti, 24. septembra 1945, je nekdanji smučarski skakalec Rudi Finžgar v Begunjah na Gorenjskem ustanovil zadrugo za izdelavo športnega orodja Elan

 Kdo bi mislil na spanje, kdo na denar? Svet čaka name. In na Elan.

To so bile besede ustanovitelja Elana Rudija Finžgarja, ki je pred 75 leti zbral devet sorodnikov, prijateljev in znancev, da so podpisali ustanovitveno izjavo in s tem ustvarili zametke podjetja, ki ima danes skoraj 700 zaposlenih. V tretjem tisočletju stavek, da denar ni problem, zveni precej drugače, s čimer se strinja tudi mag. Leon Korošec, direktor zimske divizije in podpredsednik skupine Elan. O pionirski vlogi Elana pri razvoju smuči pričajo številne nagrade za inovacijo: kar 300 mednarodnih nagrad je podjetje prejelo za svoje inovacije in dosežke, 194 v zadnjih desetih letih samo za tehnologijo smuči amphibio, tudi karving smučka se je rodila na Gorenjskem.

"Pred 26 leti je izumil karving smuči, kar je pomenilo revolucijo v smučanju, ne samo rekreativnem, ampak pozneje tudi tekmovalnem. Sploh Ingemar Stenmark rad govori o tem obdobju, ko je sicer testiral določene modele, hkrati pa tudi končeval kariero." – mag. Leon Korošec o enem izmed največjih mejnikov v zgodovini Elana

Elan sodi med najbolj prepoznavne in najbolj svetovne izmed vseh slovenskih znamk. NJegovi izdelki so v uporabi v več kot 60 državah po vsem svetu. Za prepoznavnost znamke in podjetja v svetu pa sta zagotovo naredila zelo veliko legendarna alpska smučarja Ingemar Stenmark in Bojan Križaj. Oba sta tudi ambasadorja blagovne znamke.

Aleš Smrekar