V prvi oddaji nove sezone se bomo lotili jesenskih opravil na vrtu z avtorico številnih knjig o vrtnarjenju in agronomko Jernejo Jošar ter se spoznali z enim najstarejših načinov konzerviranja sadja, sušenjem. Včasih so ga sušili na soncu in zraku, tudi v krušni peči po peki kruha, danes pa si večina za to nabavi električne sušilnice. Nekaj napotkov o sušenju nam je povedala tudi Vera Kodrič iz vasi Budanje, ki pravi, da je najboljši posušeni kaki.

V prvi oddaji četrte sezone oddaje Mimo grede o enem najstarejših načinov konzerviranja sadja

V tokratni jesenski, sicer pa že četrti sezoni oddaje Mimo grede se bomo manj posvečali opravilom na urbanih, balkonskih in običajnih vrtičkih ter se preselili v kuhinje, shrambe in kleti. Jeseni se namreč vrtički intenzivno praznijo, presežke uspešnega pomladno-poletnega dela na vrtu pa je treba spraviti v obliko, da bomo v sadovih svojega dela uživali še globoko v zimo in naslednjo pomlad. Ali celo prihodnja leta. Čas je torej za premik od produkcije k postprodukciji. Pripravite se, da bomo kuhali in vkuhavali, vlagali in sušili, destilirali in fermentirali, pa še marsikaj drugega. Ne bomo pa pozabili niti na vrtičke. Preizkusili se bomo v jesenskih, poznojesenskih in celo zimskih opravilih na vrtu, da bo ta pripravljen na novo pomladno vrtičkarsko sezono.

V prvi oddaji nove sezone smo se posvetili jesenskim opravilom na vrtu z avtorico številnih knjig o vrtnarjenju in agronomko Jernejo Jošar ter se spoznali z enim najstarejših načinov konzerviranja sadja, sušenjem. Včasih so ga sušili na soncu in zraku, tudi v krušni peči po peki kruha, danes pa si večina za to nabavi električne sušilnice. Nekaj napotkov o sušenju nam je povedala tudi Vera Kodrič iz vasi Budanje, ki pravi, da je najboljši posušeni kaki.

Miha Švalj, Veronika Gnezda