Nepozabne - ženske, ki so premikale meje našega sveta je knjiga, ki je ob izidu pri Mladinski knjigi dvignila precej prahu zaradi cenzurirane naslovnice, s katere so umanjkala kolesa. Kar je paradoks, saj so znotraj cenzuriranih naslovnic popisane zgodbe žensk, ki so v zgodovini neustrašno orale ledino. Nataša Štefe se je srečala s sociologinjama, soavtoricama in snovateljicama dela Nepozabne dr. Milico Antić Gaber in dr. Veroniko Tašner.

Knjiga z zgodbami žensk, ki so v zgodovini neustrašno orale ledino, je ob izidu pri Mladinski knjigi dvignila precej prahu zaradi cenzurirane naslovnice, s katere so odstranili kolesa

Nepozabne – ženske, ki so premikale meje našega sveta je knjiga, ki je ob izidu pri Mladinski knjigi dvignila precej prahu zaradi cenzurirane naslovnice, s katere so umanjkala kolesa. Kar je paradoks, saj so znotraj cenzuriranih naslovnic popisane zgodbe žensk, ki so v zgodovini neustrašno orale ledino. Kot se je razvedelo, naj bi bila naslovnica – ilustracija žensk na kolesih – že pripravljena, a pozneje po samovoljni odločitvi založbe so bila kolesa z naslovnice odrezana. Tako se je govorilo, tako pisalo. Morda pa je šlo za prefinjeno potezo založbe, v smislu, bolje slaba publiciteta kot nobena? Žal ne.

V oddaji lahko slišite pojasnilo založbe v celoti, tu navajamo le del odgovora:

"Pri projektu Nepozabne sta nas vodila dejstvo, da je knjiga v prvi vrsti namenjena otrokom tretje triade osnovne šole, in cilj, da neobremenjeno spoznajo vlogo in osebnosti žensk, ki so spreminjale meje našega sveta. Predlagana naslovnica bi po mnenju odločevalcev v luči aktualnih političnih dogajanj lahko služila kot poligon za različne interpretacije ter tako odvrnila pozornost od vsebine knjige. Sedanje diskusije okoli naslovnice to potrjujejo. Pri našem izboru naslovnice ne gre za strah pred to ali ono vlado, ampak za načelno delovanje založbe."

Lahko bi prej naredili piko, pa je žal niso. Odgovor založbe sta komentirali tudi sociologinji in idejni snovateljici projekta ter soavtorici dr. Veronika Tašner in dr. Milica Antić Gaber. "Njihova reakcija potrjuje strah pred tem, kako bi utegnila aktualna oblast razumeti naslovnico in v izogib temu se je (založba) sama prej odločila, da to prepreči. Ta njihova reakcija je izraz stanja duha. In to bi nas moralo skrbeti," pravi Milica Antić Gaber.

"Tudi če bi se kdo spotaknil ob kolesa v luči trenutne politične situacije, bi mu tisti, ki je informiran, in tisti, ki zase trdi, da je načelen, lahko pojasnil, da je kolo že stoletja simbol upora in svobode." – dr. Veronika Tašner

Najhujša cenzura je pač avtocenzura. Sicer pa sta obe sogovornici pohvalili dobro sodelovanje z založbo in je pobuda za uvrstitev v njihov program vsekakor hvalevredna.

Pri pisanju zgodb pomembnih žensk naše zgodovine je pod strokovnim vodstvom Veronike Tašner sodelovalo več kot 20 slovenskih avtoric. Njihova besedila je uredila Ana Ugrinović. Dela, namenjenega otrokom v zadnji triadi osnovne šole (seveda pa ne le njim), ne bi bilo brez leta 2007 izdane pomembne monografije Pozabljena polovica, v kateri so bile zbrane biografije 129 žensk. Pri obeh delih je sodelovala Milica Antić Gaber, ki je poudarila, da je korak naprej tudi estetska vrednost Nepozabnih. Naslovnici navkljub so zgodbe opremljene s celostranskimi ilustracijami desetih slovenskih ilustratork.

Nataša Štefe