Ime tedna je postal Tomaž Štupnik, predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer so z ekipo presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo. Deveturni poseg velja za prvo presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana.

Predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo UKC Ljubljana, kjer so z ekipo presadili pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo. Deveturni poseg velja za prvo presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so pljuča presadili 14-letni deklici s cistično fibrozo in s tem dosegli nov mejnik, saj gre za prvo takšno presaditev pljuč pri otroku pri nas. Pred tem so imeli dogovor, da bolj zapletene presaditve in sploh presaditve pri otrocih izvajajo v dunajski bolnišnici, a se je njeno vodstvo letos odločilo, da to ni več možno: "Bili smo postavljeni pred dejstvo, ali sami opravimo to presaditev. Časa, da bi se dogovorili s kakšnim drugim centrom, ni bilo in tako smo presaditev izpeljali v Ljubljani," pojasnjuje Tomaž Štupnik, predstojnik kliničnega oddelka za torkalno kirurgijo UKC Ljubljana. 

"Neposredno je pri posegu sodelovalo 15 ljudi. Pred operacijo in po njej pa so sodelovali še drugi ljudje, skupno je tako sodelovalo okoli 100 ljudi." - Tomaž Štupnik

Kandidati so še bili:

Aljoša Rehar, vodja projektov pri Slovenski tiskovni agenciji, kjer so razvili napredno tehnološko rešitev NewsMapper, ki jo je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. Aplikacija omogoča vrsto funkcionalnosti, od sledenja do zgodnjega zaznavanja novih aktualnih zgodb.

Tevž Lotrič, dijak Gimnazije Kranj, ki je na 4. evropski fizikalni olimpijadi na daljavo osvojil zlato medaljo, absolutno 9. mesto med tekmovalci iz 57 držav ter nagrado za najboljšo rešitev prve teoretične naloge.

Maruša Mišmaš Zrimšek, atletinja, ki so jo pri Evropski atletski zvezi izbrali za najboljšo atletinjo julija v Evropi. Prepričala jih je z drugim izidom vseh časov v teku na 2000 metrov z zaprekami, ko je zaostala le za svetovnim rekordom Nemke Gese Krause.

Borut Gombač, pesnik, ki je za pesniško zbirko S konico konice jezika, prejel Veronikino nagrado, priznanje za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. V njej vsako pesem domiselno uvaja krajša predhodnica katere zadnji verz je naslov naslednje pesmi.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202