Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Armeniji.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Armeniji

Izmed spodnjih trditev izberite napačno.

1. Charles Aznavour, francosko-armenski šansonjer, je bil varovanec in hkrati tekstopisec Edith Piaf. Med drugim je Piaf od njega zahtevala, naj si operira svoj nos, kar je Aznavour zavrnil, ker je bil, kot je rekel sam, to njegov armenski ponos.

Trditev je izmišljena

2. Robert Kočarjan je bil v 90. najprej premier, potem še predsednik Republike Gorski Karabah (Republika Artsakh). Pozneje je postal najprej premier, za tem pa še predsednik Armenije.

Trditev je resnična

3. Armenski otroci imajo v prvi polovici osnovne šole v svojem urniku po dve uri športne vzgoje in dve uri šaha.

Trditev je resnična

4. 150 steklenic znamenitega armenskega konjaka si je letno dal dostaviti Churchill iz Armenije v Veliko Britanijo. Armenski konjak mu je sicer predstavil Stalin na Jaltski konferenci.

Trditev je resnična

5. Prunus armeniaca je latinski izraz za marelico, to bi v prevodu pomenilo armenska sliva. Marelica je armenski nacionalni sadež, katerega barva (ne oranžna, ampak marelična) je zato tudi na armenski zastavi.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj