A se je Hrvaški zavestno tveganje z odpiranjem turističnih zmogljivosti sredi pandemije izplačalo, kakšne bodo gospodarske posledice izpada dela dohodkov in kakšni so načrti za popotresno obnovo Zagreba v novem zakonu?

Zakon o popotresni obnovi Zagreba je sabor sprejel, ni pa še zaživel, iz več razlogov: največji je denar, ki ga država nima, še vedno čaka tudi na prvih 89 milijonov evrov pomoči iz sklada za solidarnost Evropske komisije, pa še to bo šel ta denar le za javne objekte in infrastrukturo, nam je povedala naša dopisnica iz Zagreba Tanja Borčič Bernard.

Hrvaški turizem 2020

Hrvaška je avgusta imela dobre rezultate, ko je ponekod na obali izgledalo popolnoma enako kot pred koronsko krizo. Prav pred dnevi so na ministrstvu za turizem predstavili rezultate dosedanje turistične sezone, ki je zagotovo boljša od pričakovanj. "Najbolj zadovoljni so v avtokampih, tisti, ki oddajajo zasebne hiše oziroma vile, in pa navtični turizem, kjer računajo, da bi do konca leta lahko dosegli do 85% rezultatov."

"Zdrav razum je naš razum"

Znanstvena skupnost na Hrvaškem je proteste in shod z naslovom Festival svobode, na katerem so zažigali obrazne maske in nosili napise s sporočili Covid je laž, obsodila, zanimivo pa je, da jih je policija dovolila. "Med protesti se je sicer zgodil incident, ko je nek udeleženec padel v nezavest in vozilo urgence ni moglo do njega, ker so jih nekateri protestniki obmetavali s plastenkami."

Maj Valerij