Hitra nezakonita odpuščanja, izkoriščanje subvencije za skrajšanje polnega delovnega časa, pomanjkanje delavcev iz tujine, čezmerno delo tistih, ki so tukaj, psihični pritisk, pretrgane družinske vezi. Telefoni v Delavski svetovalnici pregorevajo. O tem, kaj se dogaja pod površino na trgu dela po strmem padcu gospodarstva zaradi protikoronskih ukrepov, o tem, se je Goraz Rečnik pogovarjal z Goranom Lukićem.

Kaj se dogaja pod površino na trgu dela po strmem padcu gospodarstva zaradi protikoronskih ukrepov, pojasnjuje Goran Lukić z Delavske svetovalnice

Hitra nezakonita odpuščanja, izkoriščanje subvencije za skrajšanje polnega delovnega časa, pomanjkanje delavcev iz tujine, čezmerno delo tistih, ki so tukaj, psihični pritisk, pretrgane družinske vezi. Telefoni v Delavski svetovalnici pregorevajo.

"Napoteni delavec je dobil informacijo delodajalca, da ga potrebuje. Prišel je iz BiH v Slovenijo z ustreznimi dokumenti, na meji so mu preprosto rekli: karantena. Brez obrazložitve, kljub ustreznim dokumentom. Posledično je zato izgubil zaposlitev," to je zgolj ena izmed zgodb, ki so se zdaj pojavile pravi Goran Lukić z Delavske svetovalnice.

Pod površino na trgu dela po strmem padcu gospodarstva zaradi protikoronskih ukrepov so nekateri delodajalci dobili nov zagon za izkoriščanje nove vrste. Prihaja tudi do ponarejanja podpisov. Čas karantene je čudovit čas za delodajalce takšne vrste, opozarja Lukić. "Resno podjetje je tisto, ki ne bo zbežalo v izbris iz sodnega registra pri prvi krizi. V Sloveniji imamo situacijo, da se zavestno ustvarja prek nekaj tudi kriminalnih združb veriženje raznih podjetij in če se zalomi, če pride inšpekcija, ugasneš podjetje in greš naprej."

"Treba je vztrajati in pritiskati na organe pregona, da opravljajo svoje delo. Prišlo je do faze, ko so tudi tisti deli nadzornih organov, ki hočejo delati, ki verjamejo, da lahko kaj spremenijo, obupali. To je zelo nevarno."

Gorazd Rečnik