Dr. Simon Ličen je profesor na Washintonski univerzi kjer predava o vplivu družbe na šport. Poklicali smo ga po protestih športnikov, ki so v zadnjih dneh predramili javnost zaradi družbenega razslojevanja v ZDA in zaradi odnosov v družbi. Liga NBA naj bi se po začasni prekinitvi nadaljevala ta konec tedna, a poziv ostaja in športnike v ZDA je moč zelo glasno slišati.

O protestih športnikov v ZDA, ki so v zadnjih dneh predramili javnost zaradi družbenega razslojevanja in odnosov v družbi, profesor Simon Ličen

Izražanju neenakosti v ameriški družbi ni videti konca. Protesti športnikov v ZDA, ki so zaradi družbenega razslojevanja in odnosov v družbi v zadnjih letih predramili javnost, ostajajo. Športnike je mogoče zelo glasno slišati. Dr. Simon Ličen je profesor na washingtonski univerzi, kjer predava o vplivu družbe na šport.

V zadnjih mesecih so se vrstili dogodki, kjer so policisti po več kot sto letih znova vdrli v življenja temnopoltih Američanov, pojasnjuje sogovornik in dodaja, da je bil upor zato neizbežen, saj simbolne demonstracije ne zadoščajo več.

"Javnost ni razdeljena samo zaradi teh protestov, ampak kaže, da je zaradi polarizacije politike razklana že desetletja. Problem ni Donald Trump, problem so ljudje, ki v njegovi politiki vidijo primerne rešitve. Velik del prebivalstva je nizko izobražen in potrebuje preproste enostavčne stavke. Na proteste športnikov reagirajo negativno, ker verjamejo, da so športniki bogati."

Športniki šele v zadnjih letih želijo povečati družbeno odgovornost svojih ekip. Za nekatere bi morala biti šport in politika ločena, a v resnici nista bila nikoli. 

"Pomembna razlika, ki sem jo opazil med tokratnimi protesti v univerzitetnem in poklicnem športu je, da so športniki uspeli oblikovati konkretne zahteve. Protesti ne zadostujejo več, klečanje ni dovolj."

Boštjan Reberšak