Na Kemijskem inštitutu podpisali sporazum o znanstvenem članstvu s francoskim Inštitutom Maxa von Laueja – Paula Langevina /pola lanževana/, ki je vodilni mednarodni raziskovalni center za nevtronsko sipanje. Na njem v Grenoblu vsako leto gostijo okoli 1.500 raziskovalcev iz 40 držav z vsega sveta, ki tam opravijo več sto eksperimentov. Na osnovi teh eksperimentov vsako leto nastane približno 600 publikacij, objavljenih v vodilnih znanstvenih revijah. Več kot četrtina vseh raziskav, ki jih opravijo, je povezanih z razvojem industrije.

O tem, kakšne prednosti prinaša članstvo v ILL Sloveniji in slovenski znanosti, se je Maja Ratej pogovarjala z vodjo laboratorija za molekularno strukturno dinamiko na Kemijskem inštitutu profesorjem Francijem Merzelom.

Naši raziskovalci lahko odslej sodelujejo in raziskujejo na francoskem Inštitutu Maxa von Laueja – Paula Langevina, ki je vodilni mednarodni raziskovalni center za nevtronsko sipanje

Na Kemijskem inštitutu so podpisali sporazum o znanstvenem članstvu s francoskim Inštitutom Maxa von Laueja – Paula Langevina, ki je vodilni mednarodni raziskovalni center za nevtronsko sipanje. Na njem v Grenoblu vsako leto gostijo približno 1.500 raziskovalcev iz 40 držav z vsega sveta, ki tam opravijo več sto eksperimentov. Na osnovi teh eksperimentov vsako leto nastane približno 600 publikacij, objavljenih v vodilnih znanstvenih revijah. Več kot četrtina vseh raziskav, ki jih opravijo, je povezanih z razvojem industrije.

O tem, kakšne prednosti prinaša članstvo v ILL Sloveniji in slovenski znanosti, smo se pozanimali pri vodji Laboratorija za molekularno strukturno dinamiko na Kemijskem inštitutu profesorju Franciju Merzelu.

Ker gre za vseslovensko iniciativo, je raziskovanje v okviru sodelovanja v Inštitutu Laue-Langevin odprto za vse raziskovalce s slovenskih raziskovalnih inštitutov in univerz, ki so zainteresirani za raziskave z nevtroni. Predvidena prva štiri leta polnega znanstvenega članstva v ILL, od leta 2020 do konca leta 2023, bodo Slovenijo stala nekaj manj kot 250.000 evrov na leto, skupaj torej okoli milijon evrov.

Maja Ratej