Filmski režiser in scenarist, pisatelj in kolumnist.

Goran Vojnović, filmski režiser in scenarist, pisatelj in kolumnist

Novi celovečerni igrani film Nekoč so bili ljudje je priredba dramskega besedila Jabolko in črnci italijanskega dramatika in scenarista Thomasa Santija. Govori o problemu beguncev in migracij ter kako ljudje iz dneva v dan postajamo vse manj človeški. Film bo prišel v slovenske kinematografe letos oktobra.

"Prvič sem delal film po tujem scenariju. Izkušnja se mi je zdela zelo vredu, pa vendar pri pisanju romana, ki bi bil popolna fikcija, ki bi bil umaknjen od moje osebne izkušnje, ne bi znal uživati."

Goran Vojnović je avtor treh celovečernih filmov, Piran Pirano, Čefurji raus, Nekoč so bili ljudje, in treh romanov: Čefurji raus (2008), Jugoslavija, moja dežela (2012) in Figa (2016), ki presegajo rekorde pri prodaji, branju in prevajanju. Seveda pa je njegov literarni opus večji. Vojnović je kolumnist časopisa Dnevnik, v materinščini pa piše kolumne tudi za beograjski tednik Vreme.

"Jezik, v katerem pišem, je slovenščina in zato sem tudi slovenski pisatelj. Če pišem v srbohrvaščini, sem drugačen pisatelj, drugače pišem, to ni povsem enako."

Nina Zagoričnik