Ime tedna

Upamo, da bomo premaknili meje kemije

Ime tedna je postal Matic Lozinšek, sodelavec Instituta Jožef Stefan, ki je pridobil sredstva Evropskega raziskovalnega sveta za raziskovalce na začetku kariere

Matic Lozinšek
Matic Lozinšek
foto: ARS/mag. Marjan Verč

Matic Lozinšek je ocenjevalce je prepričal s petletnim projektom HiPeR-F, v njem pa se bo osredotočal na raziskave kemijskih reakcij s fluorom pod izredno visokim tlakom: "Pri teh eksperimentih ne bomo eksperimentirali samo s fluorom, ampak v kombinaciji fluora s preostalimi elementi periodnega sistema in pri tem bomo skušali odkriti oziroma pokazati, da drugi elementi skrivajo še neke določene vrste reaktivnosti, ki nam jih do zdaj pri običajnih pogojih še ni uspelo eksperimentalno pokazati in potrditi. Upamo, da bomo premaknili meje kemije in meje znanja kemijske reaktivnosti elementov periodnega sistema."

"Sliši se nevarno, tudi element fluor je izjemno nevaren, ampak pri naših raziskavah bomo opravljali eksperimente z zelo malimi količinami snovi. Visokih tlakov ni mogoče dosegati z veliko količino snovi."

"Sredstva Evropskega raziskovalnega sveta so zelo zaželena in je do njih zelo težko priti, saj na ta razpis lahko prijavijo projekte raziskovalci s celotnega sveta, pogoj je, da raziskavo opravijo v Evropi. Glavni merili sta znanstvena odličnost in zanimivost raziskovalne ideje, zato sem zelo vesel, da je tokrat tudi meni uspelo," pojasnjuje dr. Matic Lozinšek.

Kandidata sta bila še:

Špela Kravogel, režiserka, ki je za radijsko igro našega programa Ars Treba bi bilo peljati psa na sprehod prejela drugo nagrado na hrvaškem Festivalu Zlati lev. Radijska igra je med finalisti tudi za nagrado prix Italia in med nominiranci za nagrado Prix Europa. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Metod Pevec, filmski režiser, scenarist in igralec, ki je za režijo celovečerca o spopadu idealizma posameznika in krutosti posttranzicijskega časa Jaz sem Frenk v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij puljskega filmskega festivala prejel zlato areno. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).