Ime tedna je postal Borut Gombač, pesnik, ki je za pesniško zbirko S konico konice jezika, prejel Veronikino nagrado, priznanje za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. V njej vsako pesem domiselno uvaja krajša predhodnica katere zadnji verz je naslov naslednje pesmi.

Ime tedna je postal Borut Gombač, pesnik, ki je za pesniško zbirko S konico konice jezika prejel Veronikino nagrado, priznanje za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji

Borut Gombač pravi, da pesem začne pisati on, potem pa pesem do konca napiše njega: "V nekem trenutku pesem prevzame pobudo in s pomočjo nje spoznam nekaj, česar sicer ne bi spoznal." Njegova zbirka S konico konce jezika je bila z Veronikino nagrado nagrajena za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. V njej vsako pesem domiselno uvaja krajša predhodnica katere zadnji verz je naslov naslednje pesmi.

"Za to zbirko vedno pravim, da je to zbirka presenečenja. Skupaj z nagrado, to danes (op. a. razglasitev za Ime tedna Vala 202) pa me je sploh presenetilo, saj sem mislil, da je poezija nekaj, kar je omejeno na ožji krog ljudi."

Na vprašanje, katerega izmed slovenskih pesnikov in pesnic najraje prebira, nikoli noče odgovarjati, saj prebira vse, kar nastane v slovenščini. Njegovo branje je sicer omejeno na prevode in tujo literaturo redko bere v originalu, dodaja pa, da je njegova žena rusistka, zato sta naročena na različne ruske revije in mu včasih ob branju prevaja ruske avtorje, kar je njegova prednost pred ostalimi slovenskimi sodobniki.

Borut Gombač je po poklicu knjižničar in v novih časih tudi za knjižnice, kjer morajo knjige po povratku od uporabnika v karanteno pravi, da ima vse dobro in slabo plat. Dobra je ta, da je vedno več naročanja elektronskih publikacij in se knjižnice vedno bolj digitalizirajo, a pogreša spontanost in naključja, ki so bila značilna za knjižnice.

"Izgublja se tisto, kar je bilo za knjižnice zelo značilno in to je naključje, ko brskaš po polici, ko nekaj iščeš z določenim namenom in potem nekaj najdeš zraven. Mislim, da so na ta način tudi znanstveniki prišli do velikih odkritij. Ko so nekaj raziskovali in so potem skorajda naključno našli rešitev nekje zraven."

Kandidata sta bila še:

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

Vladimir Rukavina, direktor Festivala Lent, ki je tudi letos postregel z različnimi koncerti, gledališkimi, plesnimi in športnimi dogodki ter kljub prilagojenim razmeram poskrbel za pestro dogajanje v štajerski prestolnici. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Sergej Curanović, pisatelj, ki je za knjigo Plavalec prejel nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb. V njej prepoznamo izčiščen, ritmično enakomeren pripovedni ton in zgodbe, ki se ognejo predvidljivim razpletom. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel