Vodenje s posluhom

Šefi šefa so njegovi zaposleni

Kako voditi ekosistem, je osrednja tema nove sezone serije Vodenje s posluhom

meeting-2284501_1920
Simbolična fotografija
foto: pixabay,com

Nova sezona pričakovano prinaša precej razmislekov o tem, kako voditi na daljavo, naš strokovni sodelavec je dr. Miha Škerlavaj z Ekonomske fakultete univerze v Ljubljani. Za uvod v ospredje postavljamo izzive pri vodenju ekosistema.

Vzoren primer je podjetje 3fs, ki je doma v Kranju in Mariboru, deluje pa v Skandinaviji in Kanadi. Ima odlično vzpostavljen sistem dela na daljavo in ustanavlja odcepljena podjetja. Podjetje s 60imi zaposlenimi pomaga tehnološko naprednim podjetjem pri dodatni, bolj zahtevni digitalizaciji. Večino posla opravijo v tujini, že pri svojem prvem projektu so sodelovali z Ericssonom.

Direktor 3fs Andraž Logar zelo neposredno predstavlja prednosti in slabosti ustanavljanja odcepljenih podjetji. Priznava, da je neuspešnih poskusov precej, a so uspešna odcepljena podjetja: Toshl, Iryo, Trickytribe in Lake, dokazala, da je njihova inovativna pot prava. "Danes imajo vsa podjetja dva izziva pri delu na daljavo. Kako vključiti nove sodelavce, ki so pravkar končali fakulteto, v organizacijo, kjer vsi delajo od doma. Druga stvar pa je, kako naj podjetje, ki je vlagalo v specifične vzorce obnašanja oz. organizacijsko kulturo to vzdružje še naprej."