Prvi mož Nove Ljubljanske banke in predsednik nadzornikov Združenja bank Blaž Brodnjak je bankir, znan po odločnih stališčih do aktualnih vprašanj tako v bančništvu kot gospodarstvu

Bankir Blaž Brodnjak si bančništvo razlaga kot upravljanje tveganj, pri katerem je treba biti racionalen in profesionalen. Današnje poslovanje bank umešča v obdobje denarne politike, ki je zgodovinsko povsem neobičajno, celo neizkušeno. Zdi se mu povsem neintuitivno in nepričakovano, da bi človek preprosto ponotranjil, da če ta nekomu posodi denar za obdobje desetih let, za to tudi plača. Kritičen je tudi do načina deljenja kreditov, kajti zanj je osnova bančništva posojanje denarja.

“Zdi se mi neprimerno in krivično do nekoga, ki je vse življenje ustvarjal in delal, da danes s povprečno pokojnino nima dostopa do kreditov v bančnem sistemu, depozit pa z veseljem vzamemo.”

V pogovoru je razkril tudi svojo bolj zasebno plat, ki še zdaleč ni samo konservativna, ampak v nekaterih pogledih precej liberalna, sploh za bankirja.

“V zadnji volilni kampanji nismo slišali veliko o tem, kje bomo jutri, kakšne so ambicije države in kaj bomo naredili za mlade. Opažam, da smo se v zadnjem obdobju tako razklali in polarizirali, da se nismo več sposobni pogovarjati o prihodnosti.”

Urška Jereb