Tokrat se bomo posvetili vonjavam v avtomobilski kabini. Te so seveda še kako pomembne za dobro počutje. Mnogi bi verjetno pritrdili, da imajo najraje "vonj po novem", čeprav bi ga natančneje pravzaprav težko definirali. Zanimivo je, da so Kitajci tisti, ki vonjav v avtomobilu ne marajo, radi imajo nevtralen vonj. Ustvarjanje različnih vonjev v avtomobilu je sicer prava znanost, tisti, ki so specializirani za ustvarjanje in ločevanje vonjev, so sposobni zaznavati tudi do 8000 različnih vonjav.

Številni bi verjetno pritrdili, da imajo najraje "vonj po novem", čeprav bi ga natančneje pravzaprav težko definirali

Tokrat se bomo posvetili vonjavam v avtomobilski kabini. Te so seveda še kako pomembne za dobro počutje. Zanimivo je, da so Kitajci tisti, ki vonjav v avtomobilu ne marajo, radi imajo nevtralen vonj. Ustvarjanje različnih vonjev v avtomobilu je sicer prava znanost, tisti, ki so specializirani za ustvarjanje in ločevanje vonjev, so sposobni zaznavati tudi do 8000 različnih vonjav.

Ford je svoj model z imenom Puma predstavil pred skoraj četrt stoletja. Takrat je bil to trivratni kupe športnega videza, zdaj je postal mestni križanec modernih potez, ki na oko nima nikakršne zveze s prvo pumo. Že tedanja puma si je delila platformo s fiesto in tudi zdaj je tako, tudi veliko tehnike je puma povzela po fiesti, sorodstvene vezi lahko odkrijemo tudi pri posameznih elementih v kabini. Sicer pa je najnovejša puma s skoraj 420 cm za 15 cm daljša od fieste, daljše ima tudi medosje, sedimo pa 3 cm višje kot v fiesti, to se v praksi pozna bolj, kot bi si morda mislili. Kljub bolj kupejevsko dinamični liniji je treba priznati, da je glede prostornosti puma tudi za zadaj sedeče precej udobna in z dobrimi 400 litri prtljažnega prostora tudi po tej strani več kot korektna. Zanimiva popestritev ponudbe je še poglobljeno plastično dno, ki je opremljeno z odtočnim zamaškom.

Preizkusna puma je bila opremljena z litrskim 92-kilovatnim bencinskim trivaljnikom in blagim hibridnim sistemom. O mehkem oziroma blagem hibridu smo že govorili, oznaka je priljubljena, pomaga pa bencinskemu motorju – pomoč električnega motorja se občuti pri pospeševanju, poraba naj bi bila manjša za kakšen deci, hibridni dodatek sicer stane 460 evrov. Začetna cena za pumo je dobrih 23 tisočakov, paket opreme titanium X je nekje v sredini ponudbe, bogatejši paketi in še kakšen dodatek (vedno se najde za doplačilo še kaj) pa pumo na ceniku približajo 30 tisočakom. Z vsem dobrim, kar ponuja avtomobil (in tega ni malo), a ne prav skromno ceno puma brez dvoma vabi določen krog kupcev – kot vroče žemljice pa se zagotovo ne bo prodajala …

Med kompaktne SUV-je, ki se ponujajo v priključnohibridni izvedenki, se je zdaj vmešal tudi Citroen C5 aircross. Bencinski in elektromotor skupaj ponudita 165 kilovatov moči, zmogljiv hibridni sklop naj bi omogočal doseg 50 kilometrov zgolj na električno energijo. Pri Citroenu so opravili nekaj izboljšav na podvozju, zaradi baterije pa je nekoliko manjši prtljažni prostor – ta v osnovi meri 460 litrov, se ga pa da povečati s pomikom zadnje klopi. Priključni hibrid prinaša še možnost predhodnega toplotnega klimatiziranja potniške kabine, prilagojen je tudi menjalnik, ki s funkcijo brake lahko sproži hitrejši pojemek hitrosti – podobno kot pri klasičnih električnih vozilih. Avtomobil je pri nas v ponudbi z najvišjim nivojem opreme, cena za kupca z upoštevanjem popusta znaša nekaj pod 38 tisočakov.

Hyundai je v Slovenijo pripeljal četrti model z oznako N-Line – po i30, i30 fastback in tucson zdaj še najmanjšega i10. Poleg množice dodatkov za bolj dinamičen videz (zunaj so predvsem opazne 16-palčne pnevmatike, pa recimo dnevne LED luči, nekaj sprememb je tudi znotraj), je značilnost tudi motor. Ob 1,2-litrskem 62-kilovatnem vgrajujejo tudi litrski bencinski 74-kilovatni  trivaljnik, menjalnik je 5-stopenjski ročni. Najcenejši športni nastopaški i10 N-line stane nekaj več kot 13.800 evrov.

Prihodnjo sredo se začenja Evropski teden mobilnosti, tokrat z geslom Izberi čistejši način prevoza. Tu verjetno niso potrebne kakšne dodatne razlage. Se bomo skušali vsi malo nazaj držati ter sesti na kolo ali narediti kakšen korak peš več.

Janez Martinčič