Kulturnice

Sveža bera Planinske založbe Planinske zveze Slovenije

Letošnje novosti so tri leposlovna dela in vodnik

Planinska založba
Tri novnosti Planinske založbe PZS
foto: Val 202

Med novostmi Planinske založbe Planinske zveze Slovenije so po večini leposlovna dela, saj so za tisk manj zahtevna kot vodniška. Edina vodniška novost je vodnik Julijske Alpe: osrednji del avtorja Romana Tratarja, ki obsega več kot štiristo vzponov, sto vrhov in skoraj štirideset planinskih koč. Vsak pristop ima tudi oceno težavnosti. Anka Rudolf je v leposlovnem delu Čez drn in strn zapisala 18 pravljic, pripovedk in zgodb iz življenja ljudi. Knjiga obsega velike in male besede iz srca. Avtorica v svojem otroštvu ni rastla ob televiziji, ampak z zgodbami, ki so ji jih pripovedovali starši ali jih je doživela sama. 

"Kako so se ljudje prebijali skozi življenje in se trudili preživeti, to me je vedno zanimalo." – Anka Rudolf

Rafael Terpin v leposlovnem delu Griči združi eseje in slike rovtarskega sveta, ki se razprostira med ajdovskimi, tolminskimi in škofjeloškimi griči. Prostor nameni tudi Kovku nad Colom, svojemu ljubemu kotičku, kjer se človeku odpre svet in ga poboža mir. 

"Svet je kar divji, to sem spoznal še kot študent. Takrat sem ubiral najhujše poti. Pisal nisem še nič, pozneje pa sem opazil, da moj spomin ni najboljši, zato sem začel zapisovati." – Rafael Terpin

Dušan Škodič v novosti, ki niti ni več tako nova, Smeh z gora, piše o zabavnih planinskih zgodbah, anekdotah in le štiri izmed zbranih se niso zgodile njemu samemu.

"Poudarek je na razliki planinstva nekoč in danes. Te zabavne zgodbe imajo danes, če jih gledamo z današnjimi očmi, čisto drugačno noto." – Dušan Škodič