Sopotnik

Dolgčas nam dovoli, da znova najdemo samega sebe

Janko Petrovec o pripravi kave, dopisniškem delu v obdobju epidemije v prvem evropskem žarišču covida 19 ter knjigi Karantena. Rim.

janko petrovec
Janko Petrovec
foto: Val 202

Dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec je med epidemijo koronavirusne bolezni na Facebooku objavljal dnevniške zapise, v katerih je opisoval svoje življenje in delo v prestolnici prvega žarišča epidemije v Evropi. Zapise je pripravljal kot odgovor na vsa vprašanja, ki so mu jih pošiljali prijatelji in znanci iz Slovenije, a zaradi velike količine dela ni imel časa vsakemu odgovarjati posebej. Zapiske je zbral v knjigo Karantena. Rim.

"Opazili smo, da če delamo intervjuje na daljavo, pridemo do vseh informacij, do katerih bi prišli tudi sicer. A izostane nam nabor telesnih znakov, kretenj, grimas …"

Janko Petrovec dnevno spije tri kave, dve dopoldne in eno popoldne. Tudi med pisanjem knjige ni bilo nič drugače, saj so napisi nastajali tudi kot nekakšna katarza, pri čemer je združil vsa čustva in spoznanja tistega dne.

"Karantena nam je dala veliko časa. Najprej sem ga preganjal z maničnim čiščenjem stanovanja in balkona, potem sem pa enostavno sprejel to praznino. In ko sprejmeš praznino, ugotoviš, da imaš v sebi toliko neprežvečenih stvari." 

V knjigi je na nekem mestu zapisal, da so korenine za drevesa, krila za ptice, on ima pa noge, zato mora hoditi, spoznal je tudi, da je najboljša izbira, da se stvarem enostavno prepusti in jih ne izbira. 

"Rim je zelo lep, ko je prazen. V primerjavi z Milanom, ki je strašljiv. Rim je poln energije, ki so jo ljudje prinesli od povsod, ta energija se je prilepila na zidove."