Ministrstvo za kulturo je pripravilo spremembe treh medijskih zakonov: o RTV Slovenija, o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o medijih. Za javno razpravo je namenilo le 5 dni in to sredi poletja. Koalicijski partnerji se o podpori še niso izrekli. Glede na dogajanje na slovenski medijski sceni, kjer politika sploh ne skriva želje po obvladovanju medijev in javnega mnenja, so predlagani medijski zakoni zagotovo potrebni še bolj pozornega branja in kritičnega pretresa.

Komentira dr. Igor Vobič, profesor s Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede.

Dr. Igor Vobič o spremembah treh medijskih zakonov: o RTV Slovenija, o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o medijih. Kako se bo spremenila slovenska medijska krajina?

Ministrstvo za kulturo je pripravilo spremembe treh medijskih zakonov: o RTV Slovenija, o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o medijih. Za javno razpravo je  namenilo le 5 dni in to sredi poletja. Koalicijski partnerji se o podpori še niso izrekli. Glede na dogajanje na slovenski medijski sceni, kjer politika sploh ne skriva želje po obvladovanju medijev in javnega mnenja, so predlagani medijski zakoni zagotovo potrebni še bolj pozornega branja in kritičnega pretresa. 

Komentira dr. Igor Vobič, profesor s Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede: "Zdi se, da se razširja javni medijski servis, a v resnici je to le navidezno. Del javnega nadzora nad prispevki državljanov se izgublja. Povečala se bosta nered in nepreglednost, na to kaže že kratek rok javne razprave. Kot da javnost ni relevantna."

"Če bodo predlogi sprejeti, se bo javni RTV Slovenija odvzelo 8 odstotkov državljanskih prispevkov ter se jih razporedilo k STA in drugim medijem. RTV Slovenija bi s tem izpadom imela težave z izpolnjevanjem vseh zakonskih obvez, morda bi bila prisiljena krčiti tudi program in produkcijo. Nastalo luknjo naj bi krpali s trženjsko dejavnostjo, a s tem bi se poglabljalo že obstoječe protislovje. RTV Slovenija bi se še bolj sililo, da državljane kot blago prodaja oglaševalcem. S tem bi se dodatno izgubljal javni interes."

Maruša Kerec