Reportaža

Včasih so me tudi spodili, nadrli ali pa slikali registrsko tablico avtomobila, če bi kaj zmanjkalo

Mitja Lavtar je v petih letih in pol obiskal vsa slovenska naselja ter se fotografiral ob njihovih tablah ali drugih identifikacijskih točkah

Ladra
foto: Mitja Lavtar

Kranjčanu Mitji Lavtarju idej in energije ne zmanjka zlepa, vsaj ko gre za potepanja in potovanja. Ta so se najprej začela s starši, kar nekaj Evrope in Balkana je videl z reprezentanco vaterpola na turnirjih. Pozneje so prišla na vrsto samostojna potovanja in pri 23 letih je imel obkljukane vse evropske države. Začel je razmišljati o bolj oddaljenih koncih, nakar je pomislil, da je pošteno, da preden obišče druge celine, spozna Slovenijo in tako v petih letih in pol obiskal vsa slovenska naselja, torej 6036 krajev.

Začel je na Gorenjskem blizu Škofje Loke in po petih letih in pol Projekt Slovenija končal z obiskom svojega rojstnega kraja Spodnje Duplje.

Na prve poti se je odpravil kar s sestrinim mestnim Rogovim kolesom tik pred zimo. Potoval je z motorjem, vlakom, na Veliko planino se je peljal z gondolo, hodil je peš, štopal, a največkrat je bil z avtomobilom, kar se je tudi zaradi zahtevnega terena in vremena izkazalo za najbolj priročno.

Včasih je na dan obiskal tudi 20 naselij in več, včasih le eno, se tam, kot pravi sam, zataknil, ko je spoznal kakšnega zanimivega človeka. Vmes, ko je projekt postal malo bolj medijsko poznan, so ga ljudje že sami povabili v svoj kraj in veliko ljudi mu je ostalo v dobrem spominu, no, nekateri tudi v malo manj dobrem.